Реклама / Ads
33| 5524 |09.07.2013 НАРОДЕН ГЛАС

76% от българите: Политиците са корумпирани

.
86 процента от българите считат, че съдебната система е зависима от корупцията в страната, а 76% от българите смятат, че политиците у нас са корумпирани, сочи Световният барометър за корупцията 2013 г. на Прозрачност без граници.
 

В класацията по корумпираност у нас следва парламентът с 71%. Според 49% от анкетираните българи медиите се радват на цъфтяща корупция; същия брой хора твърдят, че корупция има и в религиозните и образователните институции в страната. Докладът е на интернет страницата на организацията и бе представен днес в Берлин.
 

Над 50% от участници в допитване за нивото на корупцията в света отговарят, че положението се е влошило през последните две години, около една четвърт от анкетираните признават, че са платили подкуп на държавен служител през последните 12 месеца, предаде БГНЕС.
 

Документът със заглавие "Световен барометър на корупцията 2013" показва, че хората имат все по-малко доверие на институциите, за които се предполага, че трябва да ги защитават – като полиция, съдебна система и политически партии. Също така е действията на държавата срещу корупцията се е влошило от 2008 г. насам след започването на световната финансова и икономическа криза.
 

Резултатите от допитването се базират на анкетирането на 114 000 в 107 държави по света.
 

27% от анкетираните признават, че през последните 12 месеца са платили подкуп на служител в държавна институция, което е почти същият резултат като в предишни проучвания на Прозраност без граници.

Авторите на изследването изрично подчертават връзката между бедност и корупция. 8 от 10-те страни с най-високи нива на корумпираност се намират в Африка. Анкетираните в 36 държави сочат като шампион по корупция полицията, докато магистратите са най-склонни към взимане на пари под масата в 20 страни.
 

Политическите партии са на първо място, като гражданите на 51 държави виждат в представителите на политическата класа символ на корупцията. От началото на световната финансова и икономическа криза действията на властите срещу корупцията вървят надолу – през 2008 г. като адеквантни са ги оценявали 31% от анкетираните, днес процентът е спаднал до 22.
 

Прозрачност без граници препоръчва на политиците по-специално да публикуват и своите данъчни декларации, и тези на семействата си. Политическите сили трябва според организацията да обявяват кой ги финансира и в какъв размер, за да се откроят "потенциалните конфликти на интереси".
 

Прозрачност без граници отчита, че сред обществеността съществува воля за борба с подкупите, като 2/3 от анкетираните са отказали да дадат пари под масата, когато са им били поискани. "Нивата на даване на подкупи остават много високи в световен мащаб, но хората са убедени, че имат възможност да бъде сложен край на корупцията и броят на тези, които искат да се борят със злоупотребата с власт, тайни сделки и подкупи е значителен", казва Югет Лабел, председател на Прозрачност без граници. "Държавите трябва да погледнат сериозно на надигащите се гласове срещу корупцията и да вземат конкретни мерки, осигуряващи прозрачност и подотчетност на администрацията пред гражданите", допълни Лабел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6182 |08.07.2013 Национално движение "България си ти!" помогна на младо семейство . 100| 16980 |08.07.2013 Да спасим българския манастир в Атон от руска агресия! . 2| 5754 |07.07.2013 12-и ден на контрапротеста в софия . 0| 6080 |06.07.2013 Българи от три континента удариха рамо на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads