Реклама / Ads
4| 10913 |23.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокат пред Фрог: Бяхме обезличени с бездействието на Висшия адвокатски съвет, искаме оставката му

.
Светлозар Николов на протеста днес
В 9,30 часа в залата, където се провежда Общото събрание на Висшия адвокатски съвет, бяха допуснати около 140 човека от 340 делегати. Става дума за адвокати от цялата страна. Не позволиха на редови адвокати да припарят до форума без каквито и да е обяснения. Казаха: „Не може“ и толкова. Това разкри пред Фрог нюз адвокат Светлозар Николов. Ето какво още обясни той за скандала:
 

Имаше около 40 колеги, които настояваха  да присъстват на събранието.  Предложението бе да се излъчат няколко човека, които да влязат в залата и да се изкажат, но и това не стана. Редовите адвокати няма как да получим в момента информация какво се случва на Общото събрание. Няма монитори, на които да следим разговорите. Съмняваме се, че изобщо ще научим нещо, защото протоколът от предходното събрание ни стана известно едва преди седмица. Нито един делегат нямаше достъп до този протокол. Как тогава 13 000 защитници в страната да се ориентират какво става?! Няма как!

 

След като скандалът гръмна и в медиите тази сутрин, в залата бяха пуснати няколко човека. Други, обаче по неясни причини, бяха спрени на вратата. По нареждане на Висшия адвокатски съвет един служител на Центъра за обучение на адвокати спираше колегите си. След като шефът му разбра какво прави, забрани на въпросният служител да изпълнява нареждания на Съвета. Всичко това изглежда подозрително, като се има предвид, че събранията са открити, публични и на тях всеки може да присъства. След това вътре успяха да влязат още няколко човека.  

 

Много е странно, че Общото събрание се ръководи от органа, който трябва да бъде контролиран и да се отчете пред адвокатите. По този начин не се дава възможност самото събрание  да извърши законосъобразен контрол върху  тяхната едногодишна дейност.

 

Паралелно със събранието, пред Съдебната палата се проведе протест на адвокатите. Той е срещу закона, свързан с мерките срещу изпиране на пари. До него се стигна заради  предателската политика на Висшия адвокатски съвет. Бездействието на неговите членове допуснаха адвокатите да бъдат обезличени. Допусна се да бъдат поставени в зависимост от службите. Така се предаде интереса на адвокатурата.

 

Висшият адвокатски съвет  контролира  дейността на общото събрание, което  пречи да се търси отговорност  за разходване на над 2, 4 млн. лева адвокатски средства. Протестът е и  поради нежеланието на Висшия адвокатски съвет  да извърши промени в закона за адвокатурата, с  които да се  гарантират ефективни правни средства на защита на адвокатите и  тяхната независимост.

 

За първи път вчера имахме среща с представители на Висшия адвокатски съвет. Тя може да се нарече историческа, защото за първи път редови адвокати можаха да се видят очи в очи с представители на Висшия органи. На нея бяха поставени  различни искания. Беше заявено, че  ако  те  не се изпълнят, ще се пристъпи към искане на  оставки. На срещата се разбра , че Висшият адвокатски съвет не желае да има електронно гласуване, не иска да се спрат репресиите чрез дисциплинарни дела срещу адвокати, с въвеждането на съдебен контрол, както и че  не желае да се отчита пред никого.  Затова искаме оставката на Висшия адвокатски съвет.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9941 |22.02.2019 Адв. Д. Доковска: Ограничете адвокатурата и ще угасите светилника на съдийската съвест . 8| 20549 |20.02.2019 „Преди обед“ на бТВ се оказа теснолинейка, вече чалга-Гала им се смее . 10| 11681 |20.02.2019 Белянова за Фрог: Сигнализирах ООН за физическо и психическо насилие върху мен от шефа на АДФИ . 20| 11823 |18.02.2019 Методи Андреев пред Фрог: В докладите на службите нямаше нищо за руски шпионаж и отравянето на Гебрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads