Реклама / Ads
11| 6365 |20.12.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Американски пилоти за тарана на Списаревски: Ударът му бе като мълния, истински ад за бомбардировачите ни

.
Димитър Списаревски
Има различни свидетелства за тарана на поручик Димитър Списаревски, но единствен близък очевидец е лейтенант Джон Маклендън – американски пилот. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от капитан Списаревски военен подвиг преди 80 години.
 

Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант споделя: „Шест минути преди да бъда свален, станах свидетел на нещо нечувано и страшно… летящият като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга, се стовари върху нея, отсече опашката й и „крепостта” се разруши като голям дъб, ударен от мълния… Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!“.

 

Лейт. Едуард Тинкър, пилот и участник във въздушния бой на 20 декември 1943 г., казва: „Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”.

 

Подофицер Робърт Хенри Ренър – въздушен стрелец, единственият по чудо оцелял от екипажа на протаранения бомбардировач, след тарана на българина, ужасен, казва: „Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют.“ Той по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син, пише Pan.bg.

 

На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София. Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.

 

През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.

 

В същият въздушен бой срещу армадата от бомбардировачи и прикриващи изтребители на от англо-американската авиация, загива и най-младият пилот от ВНВВ - подпоручик Георги Райчев Кюмюрджиев от Стара Загора.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6296 |18.12.2023 Доц. Петър Чолаков: Цената на това правителство - да се разсеят мрачните облаци над главата на Борисов и Горанов . 22| 10606 |16.12.2023 Марта Георгиева: МОЧА няма недвижима културна ценност, това е едно пропагандно съоръжение . 13| 10998 |15.12.2023 Николай Слатински: Орбан е Троянският кон на Бункерния в ЕС, цели разрушаването му като Троя . 15| 8406 |15.12.2023 Теодор Ушев: Всичко в Русия вървяло по вода. Путин е най-перфидният лъжец, садист и популист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads