Реклама / Ads
0| 5436 |21.04.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Атанас Славов: Ако депутатите не гласуват за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията

.
Атанас Славов
”В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие.” Това каза Атанас Славов от ДБ след решението на Комисията по външна политика в парламента снощи да се разгледа предоставянето на ”техническа помощ за защитни цели” на Украйна.

"Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", поясни Славов пред БНР.

 

"От коалиционния формат единствено ДБ не е съгласна с така предложения проект на решение", уточни той.

 

При гласуване в пленарна зала на "военно-техническа помощ", ако ПП, БСП, ИТН и "Възраждане" запазят позициите си, е "почти невъзможно" това да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ и ДПС, отбеляза Славов.

 

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта:

"Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

 

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

 

"Украйна е ключов геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим", изтъкна Атанас Славов, като добави, че това основание е "далеч по-легитимно" от основанието на БСП, което партията също постави като условие за оставането си в коалицията.

 

Когато конфликтът очевидно ескалира, не можем да стоим безучастни по този начин, защото "така подкрепяме агресора", категоричен е Атанас Славов, според когото "няма средна позиция".

 

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ.

 

Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

 

"Очакваме от една страна европейски фондове, от друга страна е важно да подкрепяме тези европейски фондове, които са насочени към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 30167 |13.03.2022 Георги Атанасов: Банкя се скри зад Украйна… . 2| 6339 |24.02.2022 Ген. Атанас Запрянов: НАТО няма да се намеси във войната . 15| 26835 |29.01.2022 Георги Атанасов: Ако Божков е най-лошият на света, то какви са неговите най-близки партньори? . 28| 19534 |11.01.2022 Георги Атанасов: Без ”Сива книга” за ГЕРБ ”Промяната” ще падне до месеци ...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads