Реклама / Ads
0| 8357 |08.08.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Да се будиш и да ти мирише на море: Чаровната примитивност на къмпингуването

.
Източник: Личен архив
Колко от вас обичат да им слагат рамки по време на почивка? „Закуската е от 8 до 10“, например. Каква досада! Докато все по-малко българи предпочитат да се съобразяват с часовите диапазони за хранене в all inclusive хотелите, все повече предпочитат дивото, или не чак толкова диво, къмпингуване. Защото какво по-хубаво от това да се будиш и да ти мирише на море?
 

Чаровната примитивност на къмпингите вече е магнит не само контингента на хипстъри и хипари. От млади семейства с или без деца, през стопани на кучета, до възрастни двойки - всички търсят своето сладко солено бягство. През последните години по Черноморието „поникнаха“ каравани и бунгала, които предлагат висок стандарт и луксозни условия – подобни на тези в хотелите с няколко звезди. Това вече е на път да убие дивото в кампингуването, но това е тема на друг разговор...

 

Безспорно за почитателите на естествената природна красота караваната е чудесен вариант да се откъснат от тълпите и да се насладят на зеленина и синева, да релаксират на спокойствие и да се излежават на по-малко посещавани плажове. Разбира се, както всяко нещо, и къмпингуването си има предимства и недостатъци.

 

Нека не се залъгваме, почивката на каравана определено не е за всеки

 

Тук няма кой да ви сготви или изчисти. Няма камериерки, чистачи и готвачи. Вие сами трябва да се погрижите за това. Ако предпочитате някой друг да свърши всичко вместо вас, не избирайте къмпингуването! Ако обаче искате да се потопите в безвремието, не се колебайте. Когато почивате на каравана, никога няма да знаете колко е часът, дори кой ден е. Отвсякъде ще се носи аромат на барбекю и на печените чушки на баба. Ще ви се случват позабравени искрени човешки неща - ще разменяте усмивки с непознати, ще си побъбрите с тях, ще научите нещо от тях. Гарантирано съседите ви по каравана ще бъдат много приятни хора, които сутрин ще ви поздравяват с „Добро утро“, а вечер ще са готови да изпият с вас чаша вино, да ви почерпят с нещо вкусничко за хапване или пък просто да ви отслужат със сол... А един от най-големите плюсове на къмпингуването е удоволствието да споделите морската си почивка с четириногия си любимец. Почти всички каравани и бунгала са приятелски настроени към пухкавите ни приятели, за които почивката на морето е истински рай.

 

Данните говорят

 

Предвид забързаното ежедневие, все повече хора имат нужда от пълно изключване, от тотално презареждане. Това показват и последните данни на българската платформа за онлайн резервация на каравани у нас karavani.bg /отпреди седмица/ българите все повече избират почивка на каравана през летния сезон на Черноморието. Интересът към наемането им е значително повишен - с 3,5 пъти спрямо миналия сезон. 37 000 души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 15 юли, спрямо малко над 11 000 за същия период през 2021 г. Едновременно с това расте и броят на предлаганите каравани – в момента в платформата са се включили над 100 каравани, което я превръща в най-голямата в страната, съобщават от там.

 

Къде да къмпингуваме?

 

Тази година се забелязва и нова тенденция – търсенето на каравани на къмпинг „Гардения“, между Китен и Лозенец, задминава досегашния първенец „Градина“. Най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие - около Китен и Лозенец (къмпингите „Гардения“, „Якото място“, „Китен“, „Атлиман“), между Созопол и Черноморец („Градина“, „Златна рибка“, „Кайт градина“, „Еко градина офшор кемп“, „Черноморец“), както и къмпинг „Делфин“ около Ахтопол. Извън Черноморието голям интерес има към къмпинг „Иструм парк“ на яз. „Искър“.

 

За кого е кампингуването?

 

Най-активно каравани търсят млади хора и семейства от големите градове – основната аудитория този сезон са хора между 25 и 44 г., като над 50 на сто от търсенето идва от София. Следват Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. През този сезон прави впечатление тенденцията все повече хора да избират да отидат на каравана не само за да почиват, но и да работят от морето за 1-2 седмици.

 

Колко струва да се будиш и да ти мирише на море?

 

Оказва се, че с всяка изминала година това удоволствие става все по-солено. През идния сезон къмпингите в страната поставят ценови стандарт от около 100 за нощувка. В момента средната цена за нощувка в среден клас каравана е 165 лева, като броят на гостите може да варира между 2-ма или 4-ма души. В някой по-скъпи и луксозни къмпинги наемът на делукс каравана, която приютява от 4 до 6 души, може да надмине 200 лева за нощувка. Ако искаме да почиваме в периода от средата на юни до средата на септември за първа линия ще трябва да извадим 400 лв. на ден.

 

Все по-малко обаче остават къмпингите, на които все още на почит е палаткуването. Едно от последните места, където спокойно може да разпънете палатка на Южното Черноморие са къмпинг „Крапец“, „Юг“, „Арапя“ „Силистар“. Средната цена за поставяне на палатка е 10 лв., но на повече от местата обаче ще трябва да доплатите и за всеки отделен човек, който спи в палатката.

 

Най-сладкото солено бягство

 

Солена вода, златен пясък, много слънце и каравана под звездите. Какво повече му трябва на човек? Това е най-сладкото солено бягство... Ако поне малко ви се е приискало да „цъкнете“ паузата, взимайте един бански и чифт джапанки и отивайте на каравана!

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12652 |17.04.2022 Арестът на Борисов отпушил тапата за сигнали. Не мирише на избори заради разнобоя в коалицията . 17| 25303 |12.10.2021 Георги Атанасов: Пировата победа на Боби Михайлов силно мирише на корупция и конфликт на интереси . 21| 66867 |13.05.2020 Сашо Диков към Борисов: Човече, около теб не просто мирише, а вони на далавера! . 8| 15724 |14.06.2018 Цветан Василев: Пазителите на Корпулентния ще го изоставят, замирише ли на пържено месо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads