Реклама / Ads
0| 12642 |17.04.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Арестът на Борисов отпушил тапата за сигнали. Не мирише на избори заради разнобоя в коалицията

.
Лена Бориславова
ПП се учредила като партия сега не защото мирише на избори заради напрежението в коалицията, а защото формацията сега намерила време. Между партньорите в управляващото мнозинство има комуникационен проблем и ”май няма начин да започнете да говорите на един език от ден 1 и да знаете какво значи една или друга въздишка на коалиционната маса”... Напрежението около шефския пост в БНБ било проблем, но нямало търговия в коалицията. Борбата за постове, без зачитане волята и желанието на партньорите, не е правилен подход.
 

Това стана ясно от думите на говорителката на кабинета Лена Бориславова в ефира на bTV.

 

"Промяната се усеща с малки стъпки. Не можем за пет дни да построим пет моста. Българският народ е чакал толкова много време, но ние не сме тук от 30 години, а от 100 дни", посочи Бориславова.

 

"Много лесно щеше да е без протести, без да разваляме договори. Тогава всеки от нас щеше да си тръгва в 11 ч., да щрака с пръсти и да продължаваме напред без кризи. Но това е схемата, в която не желаем да участваме", допълни говорителката на кабинета.

Бориславова отчита комуникацията като грешка, а освен това и комуникацията между самите партньори в коалицията.

 

“Май няма начин, ако сте различни и непознати, да започнете да говорите на един език от първия ден и да знаете какво значи една или друга въздишка на коалиционната маса”, посочи още Бориславова.

 

Битката за БНБ

 

"Няма как да си доворен, ако си минал през ситуация, в която коалиционните партньори не са били способни да излъчат единна кандидатура. а. Надявам се, че ще превърнем това в научен урок - номинацията няма място да се обсъжда, ако четирите партии не могат да застанат зад един кандидат", посочи още Бориславова.

 

Говорителката на кабинета цитира разпространените от медиите данни, според които Любомир Каримански е положил подпис под доукмент за банкова измама докато е бил директор на "Инвестбанк". Тези разследвания според Бориславова са достатъчни да има съмнение и коалицията да се обедини около тази кандидатура. Но тези данни не пречат на Каримански да заема поста председател на Бюджетната комисия в НС или да получи предложение за пост в Световната банка. Причината - според Бориславова БНБ е институцията, която определя фискалната политика на страната, а в Бюджетната комисия всички са равни.

 

"Не искам да казвам нищо лошо за каримански. Дори сме доволни от начина, по който води бюджетната комисия. Но в нея работим всички заедно. Не казвам, че ще започне да прави нещо на тъмно, ако отиде в БНБ, но когато имаш трима коалиционни партньори, които не подкрепят тази номинация, ясно е, че няма как да вървим стабилно напред. Борбата за постове, без зачитане волята и желанието на партньорите, не е правилен подход", смята Бориславова.

 

По думите й това не е търговия с постове, а механизъм за решение.

 

"Това че сме четворна коалиция е онова, което ни дава сила да вземем най-доброто решение", допълни говорителката на кабинета.

 

Арестът на Бойко Борисов и решението на съда

 

"В тази нощ се случи нещо много важно за обществото. Не съм била свидетел на такава всеобща еуфория и празнуване. Ако дойде някакво разочарование след това, то бе заради това, че все още явно няма пълният пакет от доказателства и желание от страна на прокуратурата да извърши всестранно разследване. Обвинението все още няма разпит на господин Васил Божков. Над съдебното производство бди един прокурор. Един главен прокурор. И изисква да се докладва на ВКС, за да е ясно какво се случва по тези дела и да се дават насоки. Не съм доволна, че ще останем със зрелищата и фойерверките, но трябва да има независимост на разследващите органи и прокуратурата. ", допълни Лена Бориславова.

 

Записите от камерите в Министерския съвет

 

"Информацията за изисканите от Министерския съвет записи не ни се предоставя. Оставили са си вратичка, за да има различни хипотези. Но е факт, че това се случва непосредствено след като МС стана точка на контакт с Европрокуратурата. След ареста на Борисов има раздвижване и чуваме неща от хора, които не може никой да повярва, че са се случвали. Има лица, които ни питат за статуса на защитен свидетел. Има хора, които се обръщат към нас", обясни още Бориславова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13361 |18.03.2022 Чудна мартенска вечер: Борисов в ареста, от ГЕРБ възпалени, народът си легна доволен . 10| 8951 |17.02.2022 Президентски човек изброява зам.-министрите, които Борисов избрал за избора на закъсняващия Ф-16 . 17| 24651 |14.02.2022 Емилия Милчева: Как Борисов се самопровъзгласи за елит... . 6| 23148 |07.02.2022 Даже Зукърбърг разбра, че Борисов вече е бивш... А той кога?
Реклама / Ads