Реклама / Ads
4| 5998 |03.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Даниел Смилов: Два варианта за правителство имат шансове да съберат подкрепа

.
Даниел Смилов
В момента няма ясно мнозинство в парламента. Всички проблеми идват от това - имаме плаващи мнозинства по отделни въпроси. Има ясно мнозинство по отношение на изпращане на оръжие в Украйна и аз очаквам такова решение да бъде взето. Това каза политологът доц. Даниел Смилов.
 

"Очевидно има и мнозинство и за хартиените бюлетини, което от моя гледна точка е жалко, защото една модернизация на изборния процес на практика ще бъде зачеркната, а и голяма инвестиция, която беше направена в машините, ще се обезсмисли. И най-важното - по този начин ще се върнат най-различни възможности за машинации. Ако партиите бяха загрижени наистина за активността и за възможността на хора, включително неграмотни и други, които имат трудности да гласуват, можеше да се вземат други мерки и да се подпомогнат тези хора наистина да гласуват, а не някой друг да гласува вместо тях"


Смилов коментирапред БНР, че „Има възможности за съставяне на правителство, които не са изчерпани. От водещата партия зависи дали те ще бъдат реализирани, или не“:


"Голямата неяснота идва засега от позицията на ГЕРБ. Не е известно те какво желаят. Сигналите, които изпраща Борисов, са че едва ли не е готов на всичко, но какво е това „всичко“ не е описано. Задължение на първата партия е да внесе яснота по този въпрос. Какво мнозинство преследва той? Ако да речем мнозинство от ГЕРБ-ПП-ДБ трябва да се водят един тип преговори - да се сложи акцент върху въпроси като "борба с корупцията", "главен прокурор"… Ако се преследва друга коалиция – с ДПС, БВ и подкрепа от БСП, това е съвсем различен сценарий и изисква друг тип преговори - най-вече с БСП по отношение на социални въпроси, тъй като другите партии имат готовност да участват с Борисов в правителство. Има трета и опция, която може би Борисов би желал - ГЕРБ и ДПС, от една страна, заедно с ПП и ДБ, от друга - но ми изглежда нереалистична по ред причини".


Според Смилов сме свидетели на "театрална подготовка за отиване към избори" и "бързането с хартиената бюлетина е сигнал, че може би тази интерпретация е вярна"


"Ситуацията е малко парадоксална! Като че ли възможности се обсъждат, а в крайна сметка нищо не се обсъжда и не се водят се преговори по същество. Впечатлението, което добивам, е че става дума за предизборен театър, който трябва да прехвърли отговорността за несполуката да се състави правителство на някой друг".


Ако и трите мандата се провалят, пак ще имаме служебно правителство но „това е лошо решение по много причини“, категоричен е Смилов. Той изтъкна също, че много от афишираните през последните месеци кризи са били преувеличени и даде за пример твърденията, че страната няма да оцелее без руски газ. С отказа си да внесе бюджет служебното правителство е оборило и тезата, че без нов такъв страната ще пропадне.


"Има два варианта за кабинет, които имат реални шансове да съберат подкрепа. Единият е около тандема ГЕРБ-ДПС с подкрепа на „Български възход“ и вече с преговори, да речем на БСП, би могло да се състави правителство. Самите БСП дадоха сигнал, че биха били склонни с трети мандат да обсъждат такъв вариант. Друг вариант за съставяне правителство е с втория мандат – на ПП и ДБ. Ако ГЕРБ са готови да ги подкрепят, това е вариант, който ясно би могъл да се реализира. Това са сложни коалиции и всяка една от тях би изисквала много сериозни преговори, подчерта експертът".


За одобрения вчера антикорупционен закон Смилов коментира: „Има сериозен натиск заради Плана за възстановяване да приемем определени закони и този натиск води до такава динамика и в НС и до поставяне на определени въпроси на дневния ред. Има и нещо друго - ГЕРБ имат аргумент да са по-активни, тъй като репутацията им е увредена е по отношение на борбата с корупцията и те имат интерес да демонстрират активност. Българският политически елит има пряк интерес да реши проблема с корупцията или поне да покаже достатъчно ефективно действие, защото самото му оцеляване в някакъв смисъл е свързано с този проблем".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 18175 |23.11.2021 Бакалов: Томабиковци, деницисачеви, даниелмитовци, харалани и харизани не са се събудили, че реалността е нова . 8| 4813 |04.02.2021 Доц. Смилов: ГЕРБ и БСП не са чак толкова големи партии. Общо нямат и 50 % от подкрепата на хората . 13| 9794 |16.03.2020 Даниел Вълчев: Защо не се пита колко обдишващи апарати има? . 4| 7492 |28.02.2020 Даниел Смилов, ”Дойче Веле”: В България плъзна вирус. От Барселона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads