Реклама / Ads
0| 5097 |24.01.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Даниела Горчева: Ние сме платили на Русия не за освобождението си, а за окупацията си

.
Даниела Горчева Източник: Снимка от нейния Фейсбук
Според руски архивни документи става дума за окупация на България, а не за освобождение. По времето на Александър I. В този смисъл България изплаща на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските войски, съгласно определението на Берлинский договор 32.5 тона злато. Ние плащаме за окупацията си, а не за освобождението си. Иначе в масовото съзнание Русия е ”освободителка на българския народ.”
 

В своя профил в социалната мрежа Даниела Горчева посочва, че са стряскащи аналогиите с миналото на България и Русия, както и съвременните между Украйна и Русия, в които Москва не признава, че води война с Киев. Защо ли това е така?!

 

Ето пълния текст на публикацията на Даниела Горчева:

 

От Фейсбук страницата Война и мир припомнят, че в руските документи става дума за ОКУПАЦИЯ на България, а не за освобождение.


При това сме им заплатили разходите с 32,5 тона злато. Не килограми, а ТОНОВЕ ЗЛАТО.


"Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник”от януари 1884 г. се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32.5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”.


Обърнете внимание и на думата „окупация”. Излиза, че ние, българите сме платили за окупацията си, а не за освобождението си."






.

Даниела Горчева е магистър по българска филология и история на СУ "Климент Охридски". От 1990г. живее в Нидерландия. От 2003г. е издател и главен редактор на "Диалог" - списание за политика, култура и история, което излиза на български в Холандия и има читатели в цял свят. Събеседници и автори в изданието са личности от България и Европа.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5318 |03.10.2019 Даниела Късовска: В БНР царят напрежение и безотговорно управленско поведение . 0| 11540 |22.03.2016 Горчева: Косвено и Кремъл е виновен за това, което днес става . 16| 18904 |22.02.2016 Синдик Даниела Куцева до ЕК: Имаше заговор срещу КТБ и Цветан Василев . 24| 6129 |27.05.2015 Горчева: Де, гиди, нагли типове, дето купувате циганския вот!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads