Реклама / Ads
15| 15147 |15.01.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Дечо Дечев: Зад всички частни болници стоят интересите на крупни инвеститори

.
Д-р Дечо Дечев
Интересът към бизнеса в здравеопазването е много голям. Няма частно лечебно заведение, зад което да не стои друг, изключително голям бизнес. В 11 частни болници от общо 29 онкомедикаменти е с драстично висока цена, която Касата плаща.
 

Това каза шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев в предаването "Лице в лице" по бТВ.

 

Зад всички частни болници стоят интересите на крупни инвеститори

Д-р Дечев обясни,  какъв е пътят на едно лекарство преди касата да го заплати. По думите му има три нива – първо е производителят, след това е търговецът, който фактурира на производителя, следва болницата, която купува от търговеца, а след това болницата го фактурира към Касата.

 

Ако едно лекарство може да струва в диапазона между 1 и 50 лв.,  по регламент щом е в тази рамка Касата е длъжна да го заплати. Пак по закон Касата получава само информация за каква сума  болницата е закупила лекарството.  За другите две нива, за търговеца и производителя, няма информация в Касата. Такава информация има министърът на здравеопазването.





Тази година Касата промени наредбата за преразход, продължи Дечев. Когато се отчита 2019 г., на  всеки производител предоставяме информация колко сме му заплатили, ако е повече от предишния период той трябва да върне определена сума.

 

След подаден такъв отчет един от производителите ни сигнализира, че броя на купените от него медикаменти съвпада, но той е получил драстично по-малко като сума, отколкото е платила Касата на болниците. Направихме проверка и се оказа, че въпреки, че той продава на много по-ниска цена, болниците купуват на драстично завишени цени. От 29-те болници, които са използвали този продукт, първите 11, които са с най-висока цена, са частни лечебни заведения.

 

Д-р Дечев обяви, че информацията е публична и конкретно назова както медикамента, така и 11-те болници.  По думите му става въпрос за лекарство, за вливане за онкоболни. Международното, непатентно наименование, което не е търговско, в случая медикаментът е „Пеметрексит“, а „Пеметрексет“ е търговското име с което фирмата „Елвожен“ е предлагало този продукт. Най- високата цена за медикамента възлиза на 1163 лв. Най-ниската цена, която е регистрирана сред тези 29 лечебни заведения е на болница „ Св. Иван Рилски“.





Лекарство с такъв състав произвеждат още 3-ма производители и когато има поръчка по ЗОП се явяват 4-мата. Естествено е да се понижи цената по тази причина.  В болниците, където е имало процедура по ЗОП, цената е драстично по-ниска, каза още д-р Дечев.

Вместо депутатите да се сърдят, че това добива публичност, трябва да разберат, че в случая пряко се ощетява Касата.

 

Въпросът е, че този който трябва да получава информацията по закона, т.е. министъра, който в случая през тези 2 години е бил и в надзора на Касата и зам. министър на финансите. Дали му се иска или не, той би трябвало да има тази информация. По закон всички заведения ежемесечно трябва да се отчитат пред министъра, заяви още д-р Дечев.  И обяви, че вече има подаден сигнал в прокуратурата и предстои разследване на други такива случаи.

 

Той поясни, че всичко е законно  във фазата когато Касата да заплаща на болниците, когато цената е във фиксираната рамка. Възможността за източване е когато търговецът е продал лекарството на по-висока цена. НАП, Прокуратура и други органи би следвало да могат да проверят тези потоци.

 

По думите му, през 2016 г., на базата на това решение, повечето болници са си направили собствени търговски дружества и на практика разликата от 700% влиза в полза на болницата, която е и собственик на търговеца на едро.

 

Д-р Дечев поясни още, че лицензите за търговия на едро и лицензите на болниците се издават от един и същи човек, а това отново е министърът на здравеопазването.

По думите му, да бъдат изисквани финансовите резултати от болниците е също задължение на министъра. Има и нормативни документи, които показват, че са правени и други поправки в закони, които изключват частните болници от задълженията, които имат другите болници, включително и представянето на такива отчети, каза д-р Дечев.





Зад всяка болница Свети или Света еди-коя стои голям и сериозен инвеститор. Частните болници развиват сфери, от които се печели много. Такива са например онкозаболяванията. Друго е и възможността, на територията на тези болници, да се извършват клинични проучвания.

 

Попитан дали и злоупотребите с поставяне на стентове е такъв вид дейност, д-р Дечев каза, че стентът е нещо обективно, защото е медицинско изделие, което може да се проследи, защото има маркировка, която следва да се посочи. Интересът е друг – дали винаги е необходимо да се постави стент или броя на необходимите такива.

 

Националната каса съществува вече 20 години и в резултата на това вече има хора, които до много голяма степен са се специализирали в изготвянето на отчетите, защото Касата работи с отчети. Има хора, бивши и настоящи служители на Касата, които се използват като консултанти, разкри д-р Дечев.

 

Когато започнах, преди година и 8 месеца, за мен имаше един важен ангажимент, който бе и голямо предизвикателство. Това бе въпросът дали може Касата да завърши годината без дефицит. Това се случи. Един екип от експерти, който работи в Касата, направи механизъм за отстъпки на лекарства, чрез който бяха събрани и могат да се събират 250 милиона годишно, отбеляза д-р Дечев за работата си.

 

От известно време, хора на които работата не им върви, правят опити да прехвърлят техните негативи върху Касата. Добра или лоша, докато няма друг модел, Националната каса е тази, на която се крепи в момента системата. Другото място – министерството на здравеопазването не подкрепя системата. Д-р Дечев призова да не се унищожава единственото място, на което се крепи здравната система, докато не бъде намерен друг модел.  Той бе категоричен, че не би се кандидатирал повече за този пост.






На въпроса дали би поел поста на министър на здравеопазването д-р Дечев отговори, че хората трябва да разберат, че кариерата има начало и край и човек трябва да излезе във форма от професионалното си поприще. По думите му той е в пенсионна възраст и смята, че трябва да влязат млади хора, които да решат проблемите, с които им предстои да работят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6889 |25.10.2019 Съдия Емил Дечев: Президентът няма да спре избора на нов главен прокурор . 9| 7070 |18.08.2019 Подивяваме всички, а правосъдието ни е по закона за джунглата . 21| 32374 |12.04.2019 Анна Заркова: ПунтаМарата наредил на в-к ”24 часа” да дава на Цацаров всички политици, които нямат мезонети . 12| 12938 |26.03.2019 Журналист: Фейк новината за Лозан Панов- всички се въргалят в калта, само на прасетата им харесва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads