Реклама / Ads
16| 8605 |25.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Докато Гергов поглъщаше гордостта на Стамболов - всички мълчахме. Пловдив все още ли е сърцето на Съединението?

.
Гергов, Митрофанова и руското знаме... Източник: ”Капитал”
Стефан Стамболов направи огромна крачка към Европа през 1891 г. с решението да създаде панаирно градче в Пловдив, което да е по европейски модел и да нареди до европейската цивилизация, икономика и модерност.
 

132 години по-късно знаменитото изложение премина в ръцете на Георги Гергов, почетен консул на Руската федерация и известен с прозвище, което няма да спомена, за да не опетня допълнително паметта на големия държавник Стамболов.

 

Ще припомня, че по онова време Русия е скъсала дипломатически отношения с България, а Стамболов е готов да се сражава срещу руската армия, ако тя понечи да нападне страната ни и да я окупира, каквато е била идеята на руски висши дипломати и военни. Български политици са смятали, че при руска окупация управляващите могат да бъдат избесени или заточени в Сибир.

 

Зачеркнато бе едно историческо постижение на българската държава: изложението, което ни свързваше с Европа и света, вече е в ръцете на Гергов. За него посланичката на Русия казва: „Гордеем се с това, че Русия има такъв приятел, истински патриот на България и Пловдив, който вече няколко десетилетия не на думи, а на дело помага да запазва и да развива приятелските отношения между руския и българския народ“.

От което разбираме, че грешката на недалновидния русофоб Стамболов е поправена от далновидния и богат русофил Гергов. Което е повод „библиотекарския“ да го награди за държавническите му усилия с наградата… „Стефан Стамболов“… Ще е съвсем по български.

 

Ако някой е пропуснал новината отпреди денонощие, ето я: След като до 17 ч. днес (понеделник, 24 април 2023 г., - б.р.) кметът на Пловдив Здравко Димитров и администрацията му не предприеха действията, за които законът им е вменил като право и задължение, бизнесменът Георги Гергов на практика придоби пълен контрол върху активите на Пловдивския панаир през компанията си "Пълдин туринвест".

Срокът, в който пловдивският кмет Здравко Димитров можеше да обжалва решението на Пловдивския окръжен съд, с което разреши увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" - също контролирано от Гергов, бе до този ден и дата. До края на светлата част на деня жалба в Апелативния съд в града така и не бе подадена.

 

В последния ден от срока за обжалване Димитров не бе в отпуск. Заместникът му Величко Родопски - в командировка и с изключен телефон, а директорът на правната дирекция в общината - в болнични.

 

Но какво разбирам аз от бизнес и патриотизъм? Един драскач, платен от "колективния Запад".

 

Разбира се, намеренията на Гергов са високо патриотични: да превърне Пловдивския панаир в един от водещите в Европа, защо не и в света. Разбира се и мост към Русия. Ще се инвестират милиони, ще се прочуем, а държавата ще заживее с пулса на светлото бъдеще. Евразийското.

 

Това са строителите на съвременна България!

 

С такива може да ни освободят трети път. По украинския модел.

 

А някога Пловдив бе сърцето на великото събитие – Съединението! Срещу което се обявяви Русия и принуди Сърбия да започне война с България.

 

Каква ирония на съдбата!

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Някои ще скочат ядосани: Какво общо има Пловдивския панаир с политиката, Москва, Митрофанова и прочие? Това е просто бизнес и щом пловдивчани, властници и дори президента си мълчат, значи всичко е както трябва. Е, да… Бизнес е. Това ще кажат и Гергов, и Бойко Борисов, които въобще не са се договаряли кое как да стане и не са споменавали никакви милиони. Тук е така.

Опитвам се да си представя, какво щеше да се случи на някои хора, ако имахме днес поне един управник като Стамболов...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 19805 |27.03.2023 Жаклин Рафаелова: Финансовият успех на Плевенския театър, докато Василев беше директор, се дължеше на финансови трикове . 3| 8986 |22.03.2023 Радослав Бимбалов: България няма да е част от европейската битка, докато управлява служебно правителство . 2| 36331 |05.01.2023 Мария Касимова-Моасе: Безобразно е, че правим известни нагли бездарници, докато си отиват истински артисти . 7| 13967 |08.02.2022 Адв. Хаджигенов: Докато Кирил Петков приема Гешев в кабинета си, няма да се махне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads