Реклама / Ads
14| 4593 |12.06.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Доц. Красен Станчев: България трябва да бъде по-решителна в подкрепата за Украйна

.
Икономистът доц. Красен Станчев Източник: БГНЕС
"ГЕРБ и ДПС нямат перспектива да отиват на нови избори и дори не мислят за това." Това мнение изрази пред БНР икономистът доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.
 

"Не виждам някакъв проблем в съставянето на правителство на относително широка нога - ГЕРБ с ДПС и подкрепа оттук и оттам. Мисля, че могат да управляват относително дълго - поне докато започне работа новият Европейски парламент. Възможно е отделни хора да бъдат привлечени като експерти", отбеляза той и бе категоричен, че е много слабо вероятно да има нови избори през есента.

 

По думите му ако за трети път ГЕРБ откажат да направят правителство, след като са спечелили изборите, това ще се отрази много лошо на представянето им на бъдещи избори. 

Икономистът смята, че новото правителство няма да бъде във формат експертен кабинет, а ще бъде коалиция с ясна политическа отговорност за него.

 

"Онова, което се случва и на европейско, и на българско равнище, е много сложен диалог между онези, които в обозримо бъдеще винаги ще бъдат коалиция - като управляващи страната. ДПС и ГЕРБ нямат друга перспектива и по чисто правни причини. Ако до последните промени в Конституцията, главният прокурор, който и да е той, можеше да защитава бандитите от обществото, сега политиците сами трябва да защитават себе си и бандитите. Което е известен напредък, то е демократична процедура".

Според доц. Станчев България трябва да бъде по-решителна в подкрепата за Украйна, като това ще се случи и на европейско равнище.

 

"Това е най-важното, защото това е добре и за икономиката, и за бъдещето. Някои политики на ЕС ще бъдат променени към нещо по-добро и по-разумно. Политиките по зелената сделка и по минималната работна заплата ще бъдат омекотени. ... Много важно е, че ще бъде запазен конфедеративният характер на ЕС, което означава, че в областта на данъците, социалната политика и правораздаването ще има много силен национален елемент. Какъвто е първоначалният замисъл на ЕС", посочи експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6184 |11.06.2024 Радослав Бимбалов: Избраниците ми да се лишат от арогантност, самонадеяност, чувство за самодостатъчност и самочувствие . 2| 4888 |10.06.2024 Евгений Кънев: Това ще бъде парламент с най-малка легитимност от целия преход . 0| 5230 |07.06.2024 Доц. Киселова: След изборите Конституционният съд може да върне промените в Конституцията . 11| 4509 |06.06.2024 Близо 70% от българите споделят конспиративно мислене. Над 39% – дезинформация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads