Реклама / Ads
7| 5369 |08.06.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Емануил Йорданов: Едноличната власт увеличи корупцията

.
Емануил Йорданов
След като в продължение на 12 години всички назначения в службите са извършвани на базата на вярност към една партия, на практика ние сме върнати във времето на управление на другаря Тодор Живков. Съвсем нормално е сега да бъдат направени кадрови промени, които да изведат на преден план хора, които са компетентни и биха могли да работят така, че резултатът от работата им да е добър за обществото, а не за един партиен лидер.
 

Това каза в интервю за БГНЕС Емануил Йорданов, юрист и бивш министър на вътрешните работи.

 

„Реалните поражения за държавата се изразяват в това, че България е на последно място в Европейския съюз по всичко, за което хората биха искали да имаме някакви постижения, които да се отразят позитивно върху живота им. На практика държавата се управлява некомпетентно, хора се назначават единствено по критерия за партийна вярност. Не е учудващо, че и към този момент България няма с какво да се похвали като държава. Накрая дойде и случаят със закона „Магнитски“, коментира Емануил Йорданов.

 

На въпроса действали ли са службите в интерес на определени олигархични кръгове, каквито твърдения все по-често се изказват в публичното пространство, той отговори: „Когато се говорят такива неща, хубаво е всички да си помислят какво е това „олигархия“. Става въпрос за хора, които съчетават в себе си икономическа и политическа власт, иначе казано – представители на едрия бизнес, близки до върха на държавното управление“.

 

Той е категоричен, че през последните години корупцията в България се е увеличила значително, тъй като в страната е имало „еднолична власт“.

 

„Няма каквито и да е механизми за контрол. Ние реално имаме двама главни прокурори във времето, които са назначени от един човек. Там процедурите, предвидени в Конституцията и законите нямат абсолютно никакво значение. Тук важи крилата фраза „Ти си го избра“. При това положение какво може да очакваме?“, попита бившият вътрешен министър.

 

По темата за организираната престъпност, той отговори шеговито: „И организираната ни престъпност е като всичко останало в държавата – не е толкова качествена. Не е толкова лошо все пак. Спомняме си, че през минали години е имало по-сериозни примери за развитие на престъпността. С течение на времето много хора намериха смъртта си, други се преориентираха към законен бизнес. Сега престъпността е в съвсем други сфери и на съвсем други нива“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6168 |18.12.2020 Тошко Йорданов: Мерките се взимат според слухове и страхове за политическо бъдеще . 10| 15208 |10.06.2020 Асен Йорданов: Заявката на Божков трябва да притесни управляващите . 8| 12965 |26.03.2020 Д-р Емануил Найденов за коронавируса: Краят му се вижда . 8| 14371 |12.06.2019 Асен Йорданов: Има офанзива на диктатурата, с фалшив сигнал срещу нас се впрегна цялата репресия на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads