Реклама / Ads
9| 7191 |17.09.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Ген. Самандов - секретар по сигурност и отбрана на Плевнелиев

.
Държавният глава Росен Плевнелиев подписа указ за назначаването на генерал-лейтенант Атанас Николов Самандов за секретар по отбрана и сигурност на президента.
 
На официалното изпращане от армията на генерал Сачмандов вчера на въпрос на ФРОГ дали ще отиде в президенството, генерал Самандов отговори на редактор на сайта с намигване. Не го написахме на момента, за да не му мине котка път. Днес намигването стана факт.

Назначението идва като своеобразен подарък за днешния рожден ден на генерал-лейтенант от запаса Самандов. Не само президентът обаче зарадва генералът.  На днешното си заседание правителството предложи на президента да издаде указ, с който да удостои генерал-лейтенант Атанас Самандов с орден „За военна заслуга“ I степен. Държавното отличие ще бъде връчено за приноса му за развитието на Българската армия.

 

Длъжността „секретар по отбрана и сигурност” в президентската администрация бе свободно. В началото на мандата на Росен Плевнелиев то се заемаше от Васил Маринов, който си подаде оставката и стана заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. Така в президентския екип вече има секретар по отбраната – генерал-лейтенант от запаса Атанас Самандов, и съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност контраадмирал Георги Фиданов. Все още няма съветник по националната сигурност, какъвто беше генерал-майор от запаса д-р Стоимен Стоименов, който също напусна, изразявайки несъгласие с политиката в сектор „Сигурност”.


През 1977 г. генерал-лейтенант Самандов завършва военния университет „В. Левски“ във Велико Търново, а през 1985 г. – Военна академия „Г. С. Раковски“ с командно-щабен, оперативно-тактически профил. Възпитаник е и на Генерал-щабна академия в Москва, Русия.

В своята 41-годишна военна служба генерал–лейтенант Атанас Самандов преминава през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия.

От 2006 до 2009 г. е последователно началник на Щаба и заместник- командващ на Сухопътните войски. От 1 юли 2009 г. е командващ на Съвместното оперативно командване, а от 1 юли 2011 г. е командващ на Съвместното командване на силите. На 15 септември т. г. генерал- лейтенант Атанас Самандов сдаде длъжността Командващ на Съвместното командване на силите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6123 |17.09.2014 Посланик Шопов пред ФРОГ: Срещата Ердоган-Местан е коз за Доган-Местан . 101| 9918 |16.09.2014 А. Тодоров: Ердоган рециклира ДПС. ДПС е най-успешният руски проект . 7| 6183 |15.09.2014 Адв. Екимджиев пред Фрог: Майката на стрелеца от Лясковец е оцеляла по чудо . 16| 13298 |15.09.2014 Циганчета с „Гучи” за първия учебен ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads