Реклама / Ads
15| 9515 |10.10.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Явор Гърдев: Превръщането на властта в инструмент за взаимоотношения с гангстерски характер е проблем

.
Явор Гърдев
Най-големият проблем е уронването на парламентаризма и свеждането, и превръщането, на властта в инструмент за взаимоотношения, които имат гангстерски характер. В резултат на това българското общество се промени и то в негативна посока.
 

Това заяви пред бТВ режисьорът Явор Гърдев и подчерта, че с годините във властта у нас влязоха субкултури, чието място изобщо не е там.

 

Гърдев е сред над 1000-та творци, подписали се под отвореното писмо на творческата гилдия и хората на интелектуалния труд с искане за оставка на властта заради редица деформации в политиката и в обществото. Интелектуалците искат премахването на модела „Борисов-Доган-Пеевски“ и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото.

 

"Във властта започнаха да влизат субкултури, които изобщо не би трябвало да имат място в публичния живот, а камо ли във властта на една европейска държава", подчерта режисьорът.

 

"Такъв тип деградация на парламентаризма, какъвто наблюдаваме в последните парламенти, не беше изобщо възможни в началото на прехода дори - а началото на прехода не беше много приятна епоха. Става дума за партийни номенклатури, които заемат местата там, но това не може да ни позволява да стигаме до ситуация, в която функционално неграмотни хора застават на трибуната на НС и не могат да прочетат цяло изречение. Не може парламентът да стига до първите отделения от училище - четене с разбиране и т.н." , изказа възмущението си  Гърдев. 

"Аз не съм за това да има образователен ценз при гласуване, както искат някои партии - това е отнемане на правото на глас. Но мисля, че има нужда народните избраници да бъдат проверявани най-малкото за функционална грамотност", добави той.

 

"Независимо от това, че светът е непоправим, нормалното културно, цивилизационно усилие, е да се култивира средата, в която живеем", смята режисьорът.

"Фактът, че членуваме в ЕС също няма кой знае какво отношение, по-важното е дали ние самите искаме да живеем в разумно устроено обществото", посочи още Явор Гърдев.

 

Според него шестте употребявани килима от Караянчева не са основният проблем за политическия ред в страната, проблемът е в основите на разбирането за това каква трябва да бъде властта в България. "Парламентаризмът е доведен до подчинена позиция, не само до позиция на фасаден характер, той е само придатък, това е големият проблем за мен", подчерта Гърдев.

 

Режисьорът говори и за премиерата на спектакъла „Завръщане у дома” на Харолд Пинтър, който се играе на сцената на Малък Градски театър зад канала. Творецът определи пиесата като амок и полудяване в едно семейство.

 

"Пинтър изследва нещо, с тайна, която е вътре в човека и не може да бъде обяснена с нито един от инструментите на психологията, философията или социологията", каза Гърдев. Според него тази пиеса може да покаже и как полудяването се случва и в социалните процеси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12294 |09.10.2020 Борис Бонев: Срамувам се от управляващите, не решават и най-елементарните проблеми на софиянци . 14| 11091 |08.10.2020 Н. Марков: ЕНП гори на клада в името на балкански криминален вожд . 19| 10041 |08.10.2020 Христо Иванов разобличи дерибействащия кмет от ГЕРБ в Нова Загора . 52| 20603 |07.10.2020 Тотален „Биг Брадър“: Всички МВР служби с пълен достъп до здравния ни статус, следят храчки, урината и кръвта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads