Реклама / Ads
2| 6938 |02.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Икономистът Красен Станчев: Облагане печалбата на ”Лукойл” - да, ама не

.
Красен Станчев
Директно облагане на печалбата на „Лукойл” не може да се случи. При положение, че печалбата отива в „Литаско”, не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария. Това коментира икономистът Красен Станчев. Според него не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз /ЕС/, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентоспособност на ЕС.
 

Дори въвеждането на мито за износ би противоречало на европейското законодателство, обясни Станчев. Той коментира и невъзможността за преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти. Това каза пред Радио Варна икономистът Красен Станчев.


За икономиста не е ясно защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата /складовата база/ на „Лукойл” от трети лица. Той пита и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал „Росенец” за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии: „Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.


Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър.


„Когато имаме конкурентна среда, цените сами ще паднат”.

Припомняме, че със свой законопроект ГЕРБ предлага „Лукойл” да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво. Законът e за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Подобна е и идеята на служебното правителство. Кабинетът вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива, което засяга и "Лукойл".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8168 |16.08.2021 Икономистът Евг. Кънев: Връзката между ГЕРБ, ДПС и ИТН е очевидна в атаката срещу Кирил Петков . 18| 27473 |20.07.2021 Икономистът Евгений Кънев: Сценаристите на Слави ще тласнат страната към нови избори . 6| 7811 |16.12.2020 Красен Станчев: Предприемат се рискови стъпки в навечерието на изборите . 1| 11387 |20.05.2020 Красен Станчев: Не е ясно дали олигарсите са създадени нарочно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads