Реклама / Ads
6| 7809 |16.12.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Красен Станчев: Предприемат се рискови стъпки в навечерието на изборите

.
”Предприемат се много рискови стъпки в навечерието на изборите и това вероятно няма да остане без последици”. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“.
 

"Сред тях е идеята за въвеждане на семейно подоходно облагане, което няма смисъл да се прави преди преброяването догодина, защото не се знае колко са семействата в България, обясни експертът. Много рисково е високото ниво на минимална работна заплата, което в някои области е довело до изкуствена безработица сред относително бедните хора и ромите", каза още доц. Станчев пред "Фокус".

 

"Следващата година ще бъде много трудна за бюджета, и не само за него. Случващото се тази година е доста странно. В някои отрасли годината е много силна, в други не е така. Спадът в икономиката се запазва относително дълбок. Само поради карантина вероятно ще се окаже, че за година е загубен доход, който е почти 1% от БВП. Правителственото изчисление, че спадът ще бъде около 2,4 % или под 3% вероятно няма да бъде оправдано. Това ще бъде проблем за макрорамката на бюджета за следващата година", посочи икономистът.

 

Доц. Станчев очаква ревизия на бюджета след изборите, тъй като е трудно да се планира в подобни условия, но политическият риск е изключително голям. "Обикновено в предизборни години рискът е изчислен на около 300 млн. лева средно на предизборна година. Сега обаче има пандемия и спад в икономиката, който съвпада с пандемията, но не е само заради нея. Онова, което засилва политическия риск е изчерпването на потенциала. Примерно за последните 10 години ръстът на доходите се забавя, ръстът на икономиката се забавя, подобряването на конкурентната позиция, изчислена през производителността, е с 30% по-ниска като скорост, отколкото за предишни години, ръстът на БВП е два пъти по-нисък, отколкото да речем за десетте години преди 2009-та", каза още експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11375 |20.05.2020 Красен Станчев: Не е ясно дали олигарсите са създадени нарочно . 7| 8279 |09.04.2020 Красен Станчев: Кризата ще скара Борисов и Пеевски . 11| 6462 |10.11.2019 Красен Станчев за 10 ноември: В ситуация на диктатура, приближените свалиха диктатора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads