Реклама / Ads
12| 7733 |03.12.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Илиян Василев: Министерството на отбраната произведе запъртъче на тема военна помощ за Украйна

.
Илиян Василев
Министерството на отбраната, след месец денонощна работа, спази формално срока и произведе запъртъче на тема военна помощ за Украйна. За всеки случай засекрети позора си.
 

Това написа във Facebook профила си бившият посланик в Москва Илиян Василев.

 

В други страни на НАТО когато оказват помощ го правят публично достояние, защото е осъзната политика. Дори се гордеят, защото в този върховен миг на изпитание те са редом с жертвата. И тази съпричастност се пренася и осмисля на ниво отделен човек, населено място, общество.


У нас министърът на Румен Радев гледа да мине през задния ход и да саботира решението на Парламента. Както предупредих, тези хора не са способни да окажат никаква помощ на Украйна, поне такава, която да има ефект върху боеспособността на армията. Да даваш леко стрелково оръжие в тази обстановка, е все едно да извадиш от музея лъкове и стрели.


Няма тежко въоръжение, нито ПВО, нито самолети от което украинците имат нужда.
Всъщност - Румен Радев има последователна позиция да не допусне по никакъв начин България да помогне на Украйна, и това се отразява както на отношението към украинските бежанци, така към молбите на Киев за генератори и оръжия на украинците.


Пълен фарс е това което МО предлага.


Тук стигаме до втората част на оправданието - че никой нямало кой да ни замести ПВО системите или тежките оръжия.


Народът е казал, ако имаш желание, намираш начин, ако нямаш, намираш причина.
Германците си дават пейтриътите на Полша и поляците са доволни от това. Радев, обаче, след години на отговорност към боеспоспособността на въоръжените сили и зеещите дефицити, в това състояние, пледира за национално самодостатъчно отбрана, и смята че да разчитаме на НАТО е под достойнството ни.

 

А нямаме нито самолети нито ПВО. Главнокомандващият знае прекрасно това, но неговата базисна цел е да работа за това Русия да спечели войната и да не допусне България да помогне за отбранителния капацитет на Украйна. И това е червена линия в политика и поведение.


Да сте чули - президент, премиер, министри на отбрана, на външните работи да посещават западните страни и да преговарят за замяна на въоръжения - с различна степен на възмездност, за привличане на ресурси на НАТО като заместващи евентуални дадени на Украйна въоръжения в рамките на някакъв смислен и обвързан план или стратегия?!.

 

Не сте, няма и да чуете. При това не само нямаме активна търсеща позиция и проактивна дипломация с мобилизирани всички ресурси - очевидно от страх, да не би да се окаже и публиката у нас да разбере, че действително има вариант за постепенно предаване на съветските оръжия на Украйна и превъоръжаване на армията със западни образци, но и нарочно рязко изостряме тона с една от ключовите страни, от които можехме да получим самолети - именно Нидерландия.


Господин президент, оценката на Нидерландия и на други страни от НАТО за доверието, което могат да окажат на България, като и предоставят "ключа" на вратата към Европа /Шенген/ не може да се базира на бъдещи обещания, а на постигнати резултати - и Хърватска и Румъния има регистирани видими резултати в борбата срещу корупцията и върховенството на закона.

 

Вие сте президент от повече от пет години и носите солидарна отговорност за крахът в доверието към България и нейните институции, за това че не ни приемат в Шенген, и няма изгледи да ни приемат и в еврозоната и в ОИСР.


И как точно премиерът Рюте ще реагира на искания за самолети от Вас, който станахме символ на двуличието в геополитиката с изказвания като Крим е руски, какъв да бъде, че трябва да бъдем неутрални във войната в Украйна, да запазим възможността да внасяме руски енергийни източници и държите службите ни на къс повод така че не могат да работят срещу ГРУ, СВР и ФСБ?.


Не нидерландския премиер, а вие сте пряка заплаха за сигурността и европейското развитие на България, защото не можахте да надградите европеизъм, въпреки западните университета, над съветската си ментална и ценностна база.


Вероятно вашето правителство си мисли, че лекото стрелково оръжие ако се даде на Украйна, ще произведете фурор от симпатии в Украйна и на Запад?! Дълбоко се лъжете - Вашата Русия потъва, и заедно с нея искате и България да потъне.
Рано или късно ще паднете от власт и краят ви ще бъде сходен с този на вашия идол Владимир Путин.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15992 |26.08.2022 Илиян Василев: Христов нито разбира от газ, нито от дипломация. Може да направи беля с огромни мащаби . 0| 12051 |25.08.2022 Илиян Василев: Криза няма. Има пазар . 0| 45844 |20.08.2022 Илиян Василев: Служебните на Радев стъпиха много накриво. Свършва приказката на умния генерал от ВВС . 0| 59394 |07.08.2022 Илиян Василев за служебния кабинет: Тези ”идиоти” спрели процедурата по членството ни в ОИСР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads