Реклама / Ads
21| 9260 |23.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Испания отказа да екстрадира Тони Иванов, “заговорник” срещу Гешев

.
Сиийка Милева, Иван Гешев
Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от сочените от прокуратурата като заговорници срещу главния прокурор Иван Гешев и други магистрати. Това съобщи организацията ”Антикорупционен фонд” във Фейсбук, като цитира акта на испанския съд и пусна факсимиле от него.
 

Съд в Мадрид е отказал изпълнението на издадената от Софийската градска прокуратура (СГП) европейска заповед за арест за Тони Иванов. Той се прочу покрай медийни изяви на ръководството на прокуратурата като едно от лицата, които според главния прокурор и подчинените му заговорничат, за да дискредитират институциите у нас и да отстранят висши магистрати и полицейски служители. Прокуратурата го сочи за посредник в престъпния сговор. Целият сюжет беше преразказан и от близката до Гешев Камара на следователите, която прати писма по темата до редица европейски и американски институции.


Испанският съд мотивира отказа си да изпълни заповедта за Иванов с това, че няма съдебен контрол върху нея, както регламентира тълкуване на Съда на ЕС, но решението хвърля и светлина върху това какви са аргументите на прокуратурата за ареста, обяснява АКФ.


Иванов беше арестуван от испанската полиция в началото на април, но вчера мадридски съд е отказал да изпълни искането на българските власти и го е освободил.


Оказва се, че Иванов не е търсен заради сюжета за заговор, който прокуратурата лансира в последните седмици. Той е обвинен за изнудване чрез заплахи на три лица да продават имот и да връщат заеми, както и за притежание на 70 г кокаин, намерен при претърсване на жилището, в което е бил под наем. За изнудването прокуратурата твърди: "заплашил пострадалия К. с опасни последици, ако откаже да продаде имота си, като му казал "Чакай отчуждаването през април тогава!" или "заплашил К. с настъпване на общественоопасни последици, като му казал "Ние не сме просто никой. Помисли си", като търсеното лице (Иванов, б.а.) искал да принуди пострадалия да продаде имот".


Испания става втората държава в последните няколко дни, която отказва предаване на искане от българската прокуратура обвиняем, след като Сърбия дори не задържа на територията си издирваните за участие в организирана престъпна група основатели на компанията "Нексо".


Заради твърденията на прокуратурата, бившият банкер и подсъдим за фалита на КТБ Цветан Василев, е подал сигнал срещу главния прокурор в Софийската районна прокуратура. Василев твърди, че Гешев трябва да бъде разследван за разгласяване на материали от разследване. "Внушаването на вина, особено чрез зрелищна медийна кампания и интервюта, е в разрез с презумпцията за невиновност", пише още в сигнала си Василев и напомня, че според тълкуването на Конституционния съд всеки прокурор може да разследва Гешев.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 15319 |08.09.2021 Протестиращите пред парламента отказаха да говорят с Тошко Йорданов и Мая Манолова . 16| 15097 |18.02.2021 Бившият полицай Ангел Ангелов от Испания: Огромен брой българи в чужбина искат да гласуват . 30| 9108 |28.10.2020 Радан Кънев: Борисов отказа да подкрепи ЕС и Франция в конфликта им с Ердоган . 7| 9325 |01.02.2020 Експерт: Божков ще си плати, за да не бъде екстрадиран в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads