Реклама / Ads
17| 12470 |10.02.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Журналисти от Фрог: Когато стъпихме в психиатрията в Курило, видяхме истинското лице на държавата ни

.
Катя Илиева, Джесика Вълчева
Не се сещам за хората с психични разстройства. Не знам близките им какви проблеми имат, самите те какви проблеми имат. Вие сещате ли се? Явно и системата на здравеопазването също не се сеща за тях. Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ журналистът от Фрог нюз Джесика Вълчева.
 

Поводът за думите й е видеоразследването „Бивши сгради за „бивши“ хора, посветено на психиатричната помощ в България. То бе в три части, които можете да видите тук, тук и тук.

 

„Много исках да разкажа за тези хора – не само за обитателите на дома в Курило, но и за хората, които лекуват там, защото всички тези от разправии в парламент, президентство и т.н., няма да чуете нито дума за тях. Дори когато стане въпрос за здравна тема, тези хора отсъстват. Няма ги. Както са „бивши“ сградите, които обитават тези „бивши“ хора, така несъществуващи са и проблемите им. Когато стъпите там, разбирате, че това е лицето на нашето здравеопазване, на държавата ни и на всички институции“, добави главният редактор на медията Катя Илиева.

 

Според Вълчева това е една еманация на всичко, случващо се в България. „Честно казано бях подготвена за по-лоша гледка. Беше прилично“, разказа тя.

 

„Общността на психиатрите е разделена от пари. Основният проблем се корени там. В градовете, където има клиники към университетските болници, се финансират по клинични пътеки, тоест непрекъснато текат пари. Психиатричните клиники, извън времето и пространството, са на субсидия, която не стига доникъде, защото тези хора трябва да се борят с какво ли не. Например, отдолу под цялата сграда е свърталище на змии, които те по никакъв начин не могат да преборят. За това също се иска финансиране. Бюджетът, който им се дава, не стига за никъде. Най-лошото е, че в луксозните клиники, изградени на база на клиничните пътеки, отиват по-леките случаи. Има лист на чакащите за луксозните болници“, обясни Илиева.

 

„Тези хора няма как да бъдат интегрирани, след като се лекуват в болница накрая на света“, смята Джесика Вълчева.

 

„За хората, заключени на тези места, няма бъдеще. Те просто са бивши...“, смята Катя Илиева.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 15597 |31.01.2022 Само във Фрог: Човек от екипа на Гешев нарича прокурор “помияр”, докато го натиска за дело . 41| 7750 |26.01.2022 Игор Федик специално за Фрог: Ако искаш мир, готви се за война! Готова ли е Украйна да отрази руска агресия? . 15| 10275 |26.12.2021 Г. Господинов: Защо спряхме да си говорим? Къде беше точката, когато започнахме да се разпадаме? . 19| 18967 |15.12.2021 Когато ножът опре до кокала: Гешев хвали кабинета „Петков“ и „президента-обединител“ Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads