Реклама / Ads
0| 6087 |24.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Какво пропусна Румен Радев в Хърватия?

.
Велизар Енчев
Вчера и днес българският държавен глава е в Република Хърватия. Но в програмата му не присъства посещение в град Джаково. Ето защо:
 

На снимката е масивна паметна плоча (1.50/90) в криптата на католическата катедрала в хърватския град Джаково. Плочата е поставена до гроба на епископ Йосип Юрай Щросмайер от българското посолство в Хърватия през 1999 г. след продължили две години преговори с хърватското МВнР и с Католическата църква в лицето на кардинал Франьо Кухарич и епископ Марин Сракич. Две години, през които Скопие връчи две дипломатически ноти в Загреб, ултимативно настоявайки хърватите да отхвърлят искането на българския посланик в Хърватия. Дори шефът на македонския парламент Тито Петковски спешно долетя в Загреб, за да осуети поставянето на нашата плоча в Джаково.


.

 

С този акт хърватската държава и Католическата църква признаха изцяло българския характер на делото на Братя Константин и Димитър Миладинови, написали уникалния си труд “Български народни песни” в Епископския дом на Катедралата в Джаково през 1861 г., с безценната помощ и подкрепа на епископ Щросмайер.

С поставянето на паметната плоча македонизмът получи тежък удар. И не само това – уважавайки историческата истина, поругана от сръбските комунисти, скопските македонисти и режима на Тито, хърватските свещеници в Джаково ми обещаха никога да не поставят македонска паметна плоча.

 

За съжаление македонската общност в Хърватия отвърна на удара веднага след завършването на моя посланически мандат през 2002 г. и постави македонистка паметна плоча в криптата. Това се случи, защото всички следващи български посланици престанаха да посещават Джаково и да полагат цветя на гроба на епископ Щросмайер в деня на неговото рождение и на всеки 1 ноември - Денят на българските будители. За да не дразнят македонистите в Скопие и македонците в Хърватия! И за да не ги обвинят в национализъм в родното МВнР и съкратят скоропостижно посланическия им мандат.

За съжаление и нито един български президент досега не посети това свято за всеки българин място. Вероятно по същите причини.

 

Дано при следващата си визита в Хърватия президентът Радев поправи тази умишлена грешка на протокола на българското външно министерство. Което още е в плен на македонизма!

 

  Автор:  Велизар Енчев, Посланик на България в Хърватия  (1997-2002)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 15850 |19.04.2019 Само във Фрог: ДНСК нарушава законите, прави каквото си ще, сочат доклади до министър . 2| 5585 |27.03.2019 Камен Донев към критикарите си: Душички мили, какво направихте през мъждукащия си животец? . 15| 16940 |09.11.2018 Румен Гечев: Цяла Източна Европа ни се смее заради Горанов и Борисов . 11| 11850 |07.11.2018 Какво (не) се случва с милионите от Синя и Зелена зона?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads