Реклама / Ads
20| 31775 |01.11.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Капитан I ранг о. з. инж. Николай Йорданов за ФрогНюз: Войната в Украйна! Давид бие Голиат и по море!

.
Крайцерът "Москва" е поразен
Сигурен съм, че през последните две-три години част от хората, разбиращи от военно и в частност от военноморско изкуство, непременно са разбрали, че настъпиха сериозни, бих казал революционни промени.
 

Нещата започнаха на сушата, с войната между Азербайджан и Армения (2020-2023 г.), където азербайджанската страна извоюва решителна победа срещу арменците, които разполагаха със стара съветска военна техника и организираха бойните си действия по старите съветски стандарти.

 

През последните 20 години с активното съдействие на Турция Азербайджан успя да изгради модерна армия, като се въоръжи с нови, по-точни и съвременни оръжия и за първи път масово използва дронове, предимно турско производство („Байрактар“). След продължително и все по-задълбочено военно сътрудничество през 2020 г. Турция и Азербайджан създадоха обединени въоръжени сили, което негласно означаваше, че Азербайджан влиза в НАТО през задната врата. Войските на каспийската държава вече са приели и все по-усърдно прилагат оръжията, техниката, стандартите и принципите на Алианса.

 

В началото на руската агресивна войната срещу Украйна възникна макар и странна, но стабилна обстановка: Украйна вече не притежаваше бойни кораби, който да застанат срещу руския рЧерноморски флот. Към 24 февруари 2022 г. РФ разполагаше със значителна за размерите на Черно море военноморска армада: поне 6 съвременни подводници, въоръжени с крилати ракети; мощен ракетен крайцер „Москва“; няколко ракетоносни фрегати; десетина ракетни катери и още множество военни и спомагателни кораби. Сериозна заплаха за Украйна представляваха 13-те големи десантни кораба (БДК), както и по-малките десантни съдове, предназначени
да стоварят морски десант в Одеска област с цел овладяване на цялото украинско черноморско крайбрежие. По-нататъшните руски планове предвиждаха десантиралите сухопътни части и подразделения на морската пехота да се съединят с войските от Приднестровската „република“ (Тринистрия) и да завладеят Молдова.

 

Малцина у нас знаят, че десетки големи и средни десантни кораби седмици наред маневрираха в морето пред Одеса и Николаев в готовност да стоварят десант, чиято численост достигаше от 20 000 до 30 000 военнослужещи. Само един голям десантен кораб товари и превозва батальон морска пехота (до 400 души) с 35-40 плаващи танкове, зенитно-ракетни, артилерийски комплекси и други огневи и транспортни средства.

 

За радост, плановете на московски чекисти за 3-4 дневен блиц криг и тържествен марш на киевския площад „Хрешчатик“ не се осъществиха, тъй като нашествениците срещнаха героичната съпротива на храбрия украински народ. Победите на Силите за отбрана на украинската държава едва ли щяха да се състоят без мощната европейска и американска подкрепа, без постъпването на модерна западна военна техника и обединяването на всички цивилизовани страни около каузата на земната цивилизация срещу азиатската варварщина, носена от потомците на Иван Грозни.

 

Заедно с възстановяването на разрушената инфраструктура украинците успяха да възстановят и да започнат производството на свои по-стари, но и на съвсем нови модели оръжия. Преди разпада на СССР в Украйна бяха разположени едни от най-големите оръжейни предприятия от военно- промишления комплекс като Харковския танкостроителен завод, гигантът „Южмаш“ в гр. Днипро, където бяха произвеждани съветските балистични ракети „Сатана“, „Сармат“ и др.

 

В хода на войната украинските конструктори и техници създадоха противокорабната ракета „Нептун“, започна разработването на въздушни дронове за разузнаване и поразяване на малка и по- голяма далечина. Украйна започна да произвежда и дронове съвместно с турската фирма „Байрактар“, чийто собственик е единият от братята Байрактар и зет на президента Ердоган. Съвместно с британски и германски фирми украинските оръжейници ускорено създаваха високоскоростни надводни и подводни дронове чиято скорост достига 70-80 км/час, с далечина на действие до 1 000 км и боен заряд 75-100 кг. Германия потвърди намеренията си в
най-скоро време да предаде на Украйна още 50 надводни дрона.

 

С комбинирани удари на брегови ракетни комплекси, на въздушни и морски дронове бяха нанесени неприемлливи загуби на руския боен флот и черноморският Голиат бе принуден да напусне Севастопол и да се крие в Азовско море и Новоросийск! Позорно и непланирано Черноморският флот на Руската федерация се превърна в Азовска флотилия. Като в старичкия съветски виц за Болшой театър, който след гастроли на Запад се връщал в СССР като Малий театър, а „академичният“ Малий театър си идвал от чужбина като Театр одного актера...

 

Надменните руски флотоводци вече забравиха за наглото патрулиране и контрол над корабоплаването в Черно море, както и за ракетни или торпедни заплахи срещу превозващи украинско зърно търговски съдове.Въпреки заплахите и оттеглянето на Русия от зърнената сделка от Одеса все пак потеглят кораби-зърновози, докато броят на руските танкери от Новоросийск и Туапсе е намалял седем пъти! Застраховките на кораби, следващи от и за руските черноморски пристанища, скочиха неколкократно и достигнаха над 1 милион долара за плавателен съд.

 

Пред руския черноморски флот отново изникна мрачната дилема дали да се самопотопи, както вече го е правил три пъти (през Кримската, Първата и Втората световна война), да търси път през Дон и Волга към Каспийско море или да остане до окончателното си разфасоване от украинските войски.

 

Такова чудо военната история, наука и изкуство не познават: държава без военен флот да унищожава мощната военноморска рформация на противника! Такъв е резултатът от т. нар. асиметрични действия на море.

 

На 14 април 2022 г. ракетният крайцер „Москва“ плава южно от Одеса Някъде на паралела на Дуранкулак флагманът и гордостта на Черноморския флот е поразен с две ракети от украинския брегови комплекс „Нептун“. Възниква пожар, взривяват се боеприпаси и след неуспешен опит крайцерът да бъде отбуксиран за ремонт към Севастопол флагманът безславно отивана дъното. Жертвите са десетки, да не кажа стотици военни моряци.
Руската пропаганда категорично отрича поражението, лъже на дребно и измисля плитки обяснения за някакъв инцидент поради незагасени фасове от немарливи пушачи. Но близки на загиналите търсят синовете, бащите и мъжете си и... паяжината на лъжите се разпада.

 

.

Преди това, на 24 февруари, „Москва“ и корветът „Василий Биков“ се приближават до малкия остров Змейни, на 35 км от румънския и украинския бряг и заповядват на защитниците му да се предадат. Украинците отвръщат с фраза, на която е съдено да се превърне в историческа: „Российкий военный корабль, иди нах@й!“

 

От 22 до 30 юни 2022 г. след нанасяне на ракетни и артилерийски удари от украинска страна руснаците напускат ценния остров, който става основен опорен пункт за защита на морските комуникации в Западната част на Черно море. Скоро след уж малката, но толкова скъпа и символлична придобивка островът и неговите защитници са посетени от президента Зеленски.

 

На 29 октомври 2022 г. с координирани удари на украински въздушни и надводни дронове в Севастополския залив са поразени новият флагман фрегатата „Адмирал Макаров“, миночистачът „Иван Голубец“ и ракетен катер. Това е първата в света атака с използване на надводни дронове!

 

На 29 април 2023 г. украински въздушни дронове подпалиха и напълно изгориха една от нефтените бази на флота в бухта „Казачья“ на Севастополския залив.

 

На 31 юли рано сутринта в деня на Военноморския флот на Русия щабът на черноморския флот е поразен от безпилотници. Споредофициални руски данни ранените са шестима, което означава, че са били далеч повече.

Брегови ракетен комплекс РК-360 МЦ «Нептун»

 

На 4 август в Новоросийския залив с надводен дрон е повреден големият десантен кораб „Оленегорский горняк“. Ден по-късно надводен дрон причинява повреди на танкера „Сиг“ с водоизместване 5 000 т. Няма да се изненадам, ако скоро надводни и подводни дронове започнат да шетат и в Азовско море. През пролетта и лятото на 2023 г. в Севастополския залив с въздушни и морски дронове са поразени няколко руски бойни кораба

 

На 24 май 2023 г. на 74 км от Босфора надводни дронове удариха разузнавателния кораб „Иван Хурс“. Получено е видео от дрона до момента на попадението.

 

На 10 октомври недалеч от Севастопол с дрон-камикадзе е повреден руският ракетеоносен патрулен кораб „Павел Державин“ от проекта „Буян-М“, въоръжен с 8 крилати ракети „Калибър“ или „Оникс“. На 12 октомври в един от малките севастополски заливи (бухти) е заснет димящият руски патрулен кораб „Буян-М“. По същото време подводницата „Алроса“, излизаща на бойно дежурство, едва успява да се отклони от попадение на морски дрон „Малюк“.

 

Интересна е съдбата на пукраинските нефтогазови платформи (вишки) кръстени по името на министъра на енергетиката Бойко. След анексията на Крим от Русия през 2014 г. четирите вишки са превзети от руснаците през 2015 г. и на тях са разположени радиолокационни станции, зенитни ракетни и артилерийски системи. Т.е. платформите са превърнати в преден пост за наблюдение и въздействие по украинските морски сили и
корабоплаване.

 

През периода 10-13 август т. г. силите със специално назначение на Главното управление за разузнаване под ръководството на началника на ГУР ген. Кирилло Буданов нанасят дронови, ракетни и артилерийски удари, след което овладяват платформите, с което Украйна си осигурява пълно господство в западната част на Черно море от Крим до Одеса и Румъния. При овладяването на платформите са унищожени 4 руски стражеви катера и самолет Су-30.

 

На 2 септември е извършена атака с надводни дронове по Кримския мост, повредена е една от опорните колони и движението по моста е нарушено.

 

На 13 септември с ракетни удари е унищожен в дока големият десантен кораб „Минск“, а в съседния док подводницата „Ростов на Дон“ получава голяма пробойна на левия борд, взрив по десния борд и след опустошителен вътрешен пожар, гасен с водни струи, е годна само за бракуване. Загиналите на „Минск“ са около 64 души, тъй като корабът се е готвел да излиза от дока и целият личен състав е бил на борда. На подводницата са загинали най-малко 6-10 души, което представлява съставът на денонощната вахта. Едновременно е поразен и кораборемонтният завод „Орджоникидзе“. Възниква пожар, има загинали и е унищожено
помещение, в което се е предвиждало да бъдат произвеждани руски надводни дронове.

 

На 23 август 2023 г. около село Оленивка до нос Тарханкут с дронове и ракети е нанесен удар по една от най-важните единици, осигуряващи противовъздушната отбрана в западната част на Крим, комплекса С-400 „Триумф“ с цена 1,2 млрд. долара Изгорял е и ракетният противокорабен комплекс „Бастион“, с който руските агресори изстрелват ракети „Оникс“ на разстояние до 300км. 

 

Същевременно с бързоходни катери на нос Тарханкут е стоварен украински морски десант, който доунищожава оборудването на брега и се оттегля без загуби. Има сведения, че десантът е бил ръководен от началника на ГУР генерал-майор Кирилло Буданов, който лично участва в бойните действия. Веднага след успеха Буданов е удостоен със званието „генерал-лейтенант“.

 

На 14 септември в района на Евпатория на входа в Севастополския залив надводен дрон поразява ракетния катер „Самум“. После  украински безпилотници унищожават и втория комплекс С-400 „Триумф“, с което цялата западна част на Кримския полуостров остава незащитена жт въздушни атаки. Първоначално са поразени радио- и радиолокационните антени, след което цялото оборудване е унищожено с две ракети „Нептун“.

 

На 17 септември в района на нос Фиолент безпилотници поразяват морски радиотехнически отряд, като унищожават 12 радиолокационни антени.

 

На 20 септември е нанесен удар по командния пункт и център за свръзка на флота до село Верхнесадовое, южно от Севастопол. Дежурната смяна е унищожена.

 

На 22 септември с ракети е разрушено красивото мраморно здание н щаба на Черноморския флот в центъра на Севастопо Точният удар е насочен към помещение, където е свикано съвещание на командния състав. Загинават 34 висши и старши офицери, включително командващият флота вицеадмирал Виктор Соколов, командващият и началникът на щаба на сухопътната групировка в Крим. Удивителното е, че Соколов става първият загинал командващ на руски флот след адмирал Макаров от Руско- японската война през 1905 г. Доскоро импозантната сграда на Щаба на руския Черноморски флот Естествено, руските медии отричат, че адмиралът е убит и пускат стари записи с негово участие на официални събития в Москва. Но от ракетния удар срещу щаба мина близо месец и никой не е виждал командващия ЧФ.

 

Рано сутринта на 23 септември в огромната нефтена база край Инкерман, източно от Севастопол, се взривяват безпилотници. Пожарът унищожава близо 1 милион тона петролни продукти. От 13-те големи десантни кораба на руския флот вече са поразени 5. Останалите се крият в Новоросийск и в малките заливчета на Азовско море. Може би ще намерят спасение единствено в Каспийско море. Да, Украйна сериозно измениразположението и използването на силите не само в Черно море но изобщо в съвременния морски бой. Украина, която не е технически най-развитата държава, направи нещо просто, новаторско, елегантно и абсолютно перспективно. Пред очите ни загатнатото във войната между Азербайджан и Армения се развръща по съвсем нов широкомащабен начин. Използването на най-модерни технически средства, предимно въздушни и морски дронове, както и съчетаването им с традиционните средства по цели, време, място и направления ще бъде изучавано и внедрявано от всички адекватни във военно отношение държави. Оттук възникват редица въпроси и изводи за нашите военни и политически ръководители и анализатори.

 

 

Знаем, че на България са необходими нови танкове, бронетранспортьори, ПВО и радиолокационни системи, кораби, самолети и други средства. Но за мен е очевидно, че в Министерството на отбраната, Военната академия и в други структури незабавно трябва да започне обсъждане и планиране на развитието на Въоръжените сили в следните основни направления:

 

Всестранен анализ на военните конфликти през последните 3-4 години с използването на нови бойни средства и технологии.

 

Изводи и предложения за развитието на новите средства и технологии паралелно с въвеждането и усвояването на традиционните оръжейни системи.

 

Закупуване и въвеждане на нови технически средства и промени в способите за водене на бойни действия.

 

Развръщане на изследователски и производствени центрове за създаване на сравнително евтини дронове, системи за разузнаване, маскиране, заглушаване и т.н. в тясно взаимодействие с украински, британски,
германски и други партньори и съюзници от НАТО.

 

Разработване на тактика и умения за съгласувано и едновременно използване на БПЛА, надводни и подводни дронове, ракети и други оръжия, маскировъчни, демонстративни, противорадиолокационни и други действия.

 

Създаване и обучение на малки групи способни военнослужещи и граждански лица, които умеят да боравят с новите оръжия и технологии.

 

Време е на фона на съотношението Украйна–Русия да преразгледаме тезата, че сме малка и слаба държава. Има начин, особено когато сме в състава на мощен военен съюз като НАТО, да изградим такива военни и технически способности, които да гарантират защитата ни дори срещу явно превъзхождащ противник.

 

Подготовката и изпълнението на целия комплекс от дейности за развитие на националната отбрана напомня концерт на световноизвестен симфоничен оркестър, в който перфектни музиканти свирят партиите си под палката на гениален композитор и диригент.

 

Капитан I ранг о. з. инж. Николай Йорданов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7743 |31.10.2023 Евгений Кънев: Дали тъмносините биха гласували за повече Европа, или повече Путин в София? . 11| 5675 |30.10.2023 Журналисти: "Възраждане" се провали да пробие в местната власт. Не е възможно София да е с червен кмет . 23| 13340 |26.10.2023 Орбан прегръща Путин, но без ЕС, Германия и САЩ Унгария потъва. А 1956-а и съветските танкове? . 0| 9126 |26.10.2023 Не стана поп или офицер, захвана се с писане и ето какво сътвори за Димитровден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads