Реклама / Ads
31| 5238 |15.12.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Костов: Kоефициентът на общата смъртност в България през 2020 ще е световен рекорд за десетилетието в ООН

.
Иван Костов
”Прогнозите сочат, че в 2020 коефициентът на общата смъртност в България ще бъде между 1.74-1.78%, което вероятно ще бъде световен рекорд в статистиката на ООН за изминалото десетилетие на XXI век”. Това посочи бившият премиер на България Иван Костов става ясно от негов коментар, публикуван на сайта на Mediapool.bg.

Оценявам пораженията съвсем сбито и накратко само съобразно починалите в страната. Извън оценката остават други поражения: по-дълбокия от очаквания от правителството икономически спад на БВП; от влошаването на хуманитарната и социална обстановка; пораженията за самото здравеопазване, за образованието и за другите обществени сектори. Не е възможно тук да бъдат анализирани и оценени многопосочните поражения върху здравето на хората, дължащи се както на епидемията, така и на начина на нейното управление. Правя този опит за оценка, защото пораженията, дори така непълно оценени, трябва да се познават от участващите в обществения дебат, заяви Иван Костов (премиер на България в 1997 - 2001 г.) , пише още той в коментара си, публикуван в Mediapool.bg.

 

Вижте целия коментар на Иван Костов:


На 30 ноември директорката на "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова прогнозира общата смъртност през тази година да достигне 120-125 хил. души. Две седмици по-късно, на база отчетите за седмична смъртност, можем да очакваме, че вероятно числата ще бъдат между 121.2-123.7 хил. души. НСИ напомни, че средно в последните 10 години са умирали 105-108 хил. души.

 

За да стъпя на по-стеснена основа, прогнозирам показателя за 2020 на базата на коефициента на общата смъртност - 1.55% от 2019. Без епидемията от Covid 19 и при всички останали равни с 2019 година условия, починалите в 2020 би следвало да бъдат 107.7 хил. души. Вижда се, че страната ще загуби повече между 13.5-16 хил. души съответно при оптимистичната и песимистичната прогноза.

 

Прогнозите сочат, че в 2020 коефициентът на общата смъртност в България ще бъде между 1.74-1.78%, което вероятно ще бъде световен рекорд в статистиката на ООН за изминалото десетилетие на XXI век.

 

Надявам се последното угнетяващо обстоятелство да бъде прочетено и възприето:

от институциите, които твърдят, че управляват здравната криза,

от тези, които твърдят, че няма епидемия или че Covid-19 е обикновен грип,

от тези, които не спазват препоръчваните мерки за защита;

 

Очакваният мрачен световен рекорд още отсега показва недвусмислено, че у нас максимата на Георги Господинив: "Жиеотът, глупако", не е убеждение на институциите и на обществото.

 

Прогнозата за починалите от Covid 19, базирана на двуседмичния им среден брой, показва около 8 хил. души в края на 2020. Заедно със 107.7 хил. се получава около 115.7 хил. души, починали вследствие на причините, действали през 2019 и поради епидемията. Следователно, могат да се очакват между 5.5-8 хил. души необяснени случаи. Т.е. такива, които се дължат на засега неизвестни причини. Необяснените ще бъдат между 169-200% повече, отколкото е прогнозата за загубите вследствие на Covid 19.

 

Институциите са длъжни да обяснят, на какво се дължи посоченото много по-високо нарастване на общата смъртност, отколкото това от епидемията.

 

Причините следва да се търсят в:

недостоверността на статистическите данни – възможно е да са починали повече хора от епидемията, отколкото отчита Единният информационен портал;

липсата на доверие в здравната система и в злополучни опити за самолечение;

дезорганизацията в болничното здравеопазване, което не е предотвратило летален изход от други заболявания, поне така, както е успявало да го прави в предните години;

лошият здравен статус на българското население в началото на епидемията, за който алармираха редица медици и чието подобрение така и не стана политическа цел.

Призовавам скептичните да премислят пораженията върху обществото ни и да се ваксинират. Животът е на първо място. Заедно с него прегръдката на близките ни, от която сме лишени вече толкова месеци.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8548 |06.08.2020 Проф. Ал. Маринов: Общата картина в страната досега е била крита . 13| 8408 |22.03.2020 Проф. Коста Костов: Да не опираме пистолет в главата на медиците . 10| 15676 |04.03.2020 Проф. Коста Костов: Според последните данни към 1% е шансът да се заразите с коронавирус . 33| 7987 |10.02.2020 Иван Костов: Никой не печели от ниската култура и конфронтации между институциите
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads