Реклама / Ads
3| 8857 |03.10.2016 НАРОДЕН ГЛАС

Лъжа е, че синдиците на КТБ са събрали 578 млн. лв.

.
Синдиците на КТБ по всяка вероятност не са събрали повече средства от тези, които са изхарчили. Публикуваните в пресата данни за дейността на синдиците по осребряване на активите на КТБ до настоящия момент, фигуриращи в отговора на министър Владислав Горанов на питане на депутати, представлява моментна снимка на състоянието към дадена дата. Сумата от 578 млн. лева е РАЗЛИКАТА към момента, която е налична по тяхна сметка, коментира д-р Вера Ахундова, съпредседател на ”Ние, гражданите”.

Още при затварянето на банката (на 20.06.2014 г.) КТБ АД по информация на служители на КТБ имаше парични средства за над 580 млн. лв., като над 300 млн. лв. от тях бяха събрани от клоновата мрежа на КТБ/, и ценни книжа на падеж за над 600 млн.лева.  

 

Правилните въпроси, които трябва да се зададат към синдиците на КТБ АД, вместо популистките които се задават в момента, са съвсем други:

 

1. Каква е сумата, засечена като налична при постъпването на квесторите и синдиците в банката?

 

2. Какви разходи и за какви дейности и услуги са направени от квесторите за периода на квестурата и на синдиците от встъпването им в длъжност досега. Как се рзапределят по пера плащанията за  за административни разходи, адвокатски възнаграждения, консултантски услуги и т.н. от 20.06.2014 г. до момента, осъществени от квесторите, и отделно от синдиците?

 

2. Колко и кои цесии, осчетоводени от квесторите в края на 2014 г., са оспорени от синдиците по съдебен път? Какъв е размерът на оспорените прихващания – посочената сума в общ размер на 3,5 млрд.лв ли и какъв е крайният финансов резултат при завършени съдебни процедури? Каква е стойността на адвокатските и консултантските възнаграждения по оспорените прихващания?

 

3.  Каква е общата стойност на всички активи на кредитополучатели, които след 20.06.2914 г. по различни схеми стават собственост на трети лица без да постъпват суми в банката за погасяване на кредитите? Например кредитополучатели като:

- „Техномаркет България” АД

- „Гипс” АД, с. Кошава

- „Рубин инвест” АД, гр. Плевен

- „Петрол” АД

- „Инфраструктурна компания” АД, гр. София

- „Костенец ХХИ” АД

- „Евробилд 2003” ЕООД, гр. София

и много други.

 

4. Колко искове са заведени от синдиците за оспорване на сделки за продажба на трети лица на активи, придобити с кредити от банката?

 

5. Какви действия са предприели синдиците на банката спрямо избраните от тях частни съдебни изпълнители в случаи на публични продажби на активи значително под пазарната цена?

Например активи като:

- Сградата на „Агрокомплект” ЕАД в гр. София до паметника на В. Левски, с РЗП от 2 620 кв.м., обявена за продан на 12.08.15 г. от ЧСИ Милен Бъзински за цена от 1,3 млн.евро.

-  Хлебозавода в Стара Загора, обявен за публична продан на 14.08.2015 г. от ЧСИ за цена от 3,5 млн.лева.

- Телевизионното оборудване на ТВ 7, закупено през 2013 г. за 5 млн.лева, обявено за продажба през август 2015 г. от ЧСИ Неделчо Митев за под 1 млн.лева.

- Новата печатница в София с РЗП от 11 000 кв.м., заедно с терен от 30 дка, обявена за продан на 10.08.16 г. от ЧСИ Стоян Якимов за цена от малко над 2 млн.лева и много други.

 

Ако някой наистина иска да разбере, какво става с активите в КТБ АД през последните две години, трябва само да направи минимално усилие да погледне в публичните регистри - имотния регистър, търговския регистър, регистъра на особените залози, регистъра на публичните продажби...

 

Кой носи отговорност, че това не се прави и защо опитите да се заблуди обществото, че синдиците си вършат работата, стават все по-нагли и скалъпени!

 

Как точно се дешифрира загубата от 4,222 млрд.лв. , противопоставена на сбора на наличните суми и оспорените сделки? Как точно в този контекст се тълкува оценяването и продажбата на активи с обявена от „набедените” одитори нулева стойност.

 

НПО „Ние, Гражданите” осъществява пълен анализ  на подхвърлените на публиката трохи от истина и скоро ще рубликуваме нашите изводи и доказателства. 


 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4831 |08.08.2022 Да се будиш и да ти мирише на море: Чаровната примитивност на къмпингуването . 0| 52274 |07.08.2022 Илиян Василев за служебния кабинет: Тези ”идиоти” спрели процедурата по членството ни в ОИСР . 0| 9454 |06.08.2022 Енергийният щаб на кабинета “Донев” - пиар изпълнение според Асен Василев . 0| 5214 |05.08.2022 Трайчо Трайков: Интерконекторът може да се забави по бюрократични причини, ”Газпром” не гарантира сигурност
Реклама / Ads