Лято в чаша узо – с мирис на море и Гърция

Ето три рецепти за коктейли с узо, за да разнообразите деня си и вкуса си, докато релаксирате край морския бряг и събирате тен и незабравими, ухаещи на цветя и плодове спомени. И не само на морския бряг...
Узо с лимон и свежа мента: 75 мл узо; 25 мл пресен лимонов сок, или повече, ако предпочитате; 1-2 свежи листа от мента, и още за гарниране; 1 ч.л. мед, агаве или обикновен захарен сироп; лед.
В шейкър се смесват узото, лимоновият сок и медът. Разбърква се. Добавя се ментата и се бърка. Изсипва се върху лед. Гарнирането е с прясна мента. Готово.
Малиново узо: (съставки за 2 коктейла) чаша малини; 3 нектарини, без костилки и нарязани; 2 с.л. узо; 3/4 чаша вода с лимон.
За тази напитка малините служат като кубчета лед, така че трябва плодовете да са предварително замразени. Разбива се лимоновата вода, замразените малини и нарязаните нектарини са в блендер. Слага се супена лъжица узо във всяка от двете чаша, залива се с малиновата смес.
Ще ви кажем и още един лесен коктейл, който забъркваме с приятели през лятото. Сипваш сто грама узо, бъркаш и още сто грама. Може и мастика за по-смелите. Наздраве!
Истинското узо е запазена марка на Гърция и се прави само там. Началото на ароматната напитка вероятно идва от плодово гръцко бренди, разпространено в Тесалия, Македония и Крит.
Легендата разказва за атонски монах, чиято любима напитка е била именно това бренди, вкусът на което е обогатен с анасон.
И още една любопитна история. Световноизвестното узо Tsantali е с български корени. Някога тази сегашна гръцка фамилия е била българска и се е наричала Чантаджиеви. И когато след войната са се прекръствали, гърците нямат буква Ч и са се нарекли Tsantalis. Това разказва бизнесменът Трифон Петров, който чул историята лично от един от собствениците на прочутото узо – бай Георги или Yiorgos Tsantalis.
Моля, подкрепете ни.





