Реклама / Ads
4| 11509 |20.07.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Люба Кулезич ще пише политически психотрилър за делото КТБ с елементи на трагикомедия

.
Ако някой ден реша да се завърна към киното, ще напиша най-сетне сценарий за игрален филм. За жанра още разсъждавам. Не знам дали е измислен някъде политически психотрилър с елементи на трагикомедия. Но ми се привижда именно такава странна филмова комбинация. В нея непременно един от основните герои ще е безработен актьор, който усилено си търси работа, за да не умре от глад и жена му да го натири.
 
Това коментира в студиото на телевизия BIT Люба Кулезич. Тя разказа поучителна история с дъх на Оскар по повод днешната пресконференция на прокурор Гешев за делото КТБ.

Един ден по съдбата случайно го среща с един много богат шишко. Шишкото поканил безработния аркашка на тайна сгляда по тъмна доба с двама други богати и важни шишковци. Тя се състояла в един строго охраняван от външни посетители хотел в заможен краен столичен квартал. Несретният до вчера слуга на Мелпомена получил предложение, на което не можел да откаже. Да изиграе за пред камерите и обществото опасна и сложна роля.

Трябвало да се представи за шефа на Специализираната прокуратура, страховитият, но непознат за публиката прокурор Иван Гешев. Медиите спрягали името на въпросния Гешев като основен двигател в изготвянето на обвинителния акт срещу банкера Цветан Василев, нарочен за водач на организирана престъпна група.

Според тримата шишковци в документа трябвало да пише, че групата източила и оглозгала капитала на КТБ, поради което бедният народец бил натоварен да плати милиарди за изплащане на депозитите на вложителите. Казали на актьора, че много прилича на прокурор – внушителен, с осанка на охранителен бос, с бръсната глава и самонадеяното излъчване на връзкар. Актьортът се навил да изиграе ролята на живота си, при това съсем като в реалния живот.

След доста перипетии се стигнало до деня на пресконференцията, на която той заедно с лустросана дама, представяна като говорителка на г-н Цацаров с името Румяна Арнаудова, трябвало да коментира пред видни журналисти обемистия обвинителен акт. И той го направил по неподражаем начин. Дори дамата-говорителка от време на време се прехласвала, с което издавала, че може би е колежка на актьора-наемник, привикана от някой провинциален театър.

Така или иначе, лъже Гешев така се увлякъл в грандиозни лакърдии по асрес на разгромената преди три години банка и шефа на Надзорния й съвет Цветан Василев, че журналистите на няколко пъти получавали хистерични пристъпи. Надвиквали се да задават въпроси, които се опирали на документални факти, разследвания, публикации, експертни свидетелства, интервюта.

Те биха поставили всеки истински магистрат на тясно, но въображаемият не само не се притеснил, ами с видимо снизхождение към медийните досадници се разпалвал да ръси „фантастика и бомбастика”, както би казал бившият премиер и цар г-н Сакскобургготски. Псевдо Гешев казал например, че КТБ била пирамида, по-внушителна и от тази на американеца Бърни Мадоф, наричан още „магьосникът на лъжите”. Актьорът дори не си дал сметка, че в пирамидата на Мадоф нямало никакви активи, а само привлечени и откраднати от инвеститори 55 милиарда долара.

Но все пак признал, че в КТБ имало активи за около 1 милиард и 200 хиляди. Обаче това било далеч под медийните легендите за близо 5 милиард. В потреса си никой журналист не попитал защо тогава оценката само на БТК е за над 1 милиард. Да не говорим за заводи като „Дунарит”, „Рубин”, „Авионамс”, корабостроителница, хотелски комплекси, винарни и пр. Но и да бе попитал някой, гласецът му щеше да се скърши след изказването на научно-фантастичното твърдение, че от 2011-та банкерът бил раздал в пликчета, чантички и чувалчета на политици, журналисти и актьори космическата сума от 1 милиард и 200 хиляди лева. В брой, в банкноти, моля ви се!

За жалост или за майтап, никой от продуцентите на гологлавия актьор не се сетил да му каже, че чувалчета и пликчета с такива пари биха могли да опашат екватора с километража си. Но словесните водопади не спрели до тук. Лицензът на банката трябвало да бъде взет още през 2011-та. Но тя щяла да си рухне по естествен път през 2016-та. През 2014-та пак си рухнала по естествен път, но прокуратурата се намесила в рухването, щото била получила сигнал.

Гуверньорът на БНБ Иван Искров може и да е твърдял, че банката е здрава, но той не е бил наясно, щото не му е работа да бъде. За Делян Пеевски, че бил крупен кредитополучател нямало какво да се говори, защото нямало защо да се говори. И т.н. И т.н.

На днешната пресконференция на прокурора Иван Гешев се родиха още толкова величествени шеги и словесни балони, че съдът трбява да е готов за невероятен спектакъл, когато обвинителният акт влезе в зала. Аз пък съм готова да се завърна в киното. Надявам се да създам сценарий, с който най-накрая България да се накичи с „Оскар”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6243 |19.07.2017 Шефът на Сметната палата: Има забрана за финансиране от чужди организации на български политически партии . 0| 6589 |19.07.2017 Люба Кулезич за българския Виктор Орбан и поправките в Закона за съдебната власт . 2| 15241 |18.07.2017 Само във Фрог: Тих политически преврат разтресе МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads