Реклама / Ads
0| 7681 |10.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Лозан Панов: Съдебната система е най удобната изтривалка

.
Лозан Панов
Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите.
 

Той призова съдиите да кажат, че са способни да се борят за справедливостта, да покажат кои магистрати са достойни, често недостатъците са маскирани зад различни текстове в законодателството. "Съдебната система винаги е била най удобната изтривалка. Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура. Знам за хора, които треперят, че при критика към тях могат да загубят работата си", коментира той, цитиран от Новини. бг.  След него председателят на ВАС Георги Колев призова колегите си да не позволяват да бъдат убеждавани че системата не работи.

 

Събранието не мина без скандали, съобщи БТВ. Вече се чу, че административни ръководители на някои съдилища, например София и Благоевград, са раздали на свои колеги листчета, списъци, с имената на 6-7 от кандидатите, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС.

Какви бяха първите коментари за този скандал: „Мисля, че съдиите трябва да бъдат независими в своята воля и надявам се тук, на Общото събрание, да се запознаят с концепцията и визията на своите колеги, 27 от тях, които са кандидати”, заяви председателят на ВКС Лозан Панов.

„В правилата за избор на членове на ВСС изрично е записано, че всеки съдия, прокурор и следовател може да провежда агитация в полза на един или друг кандидат. Като съдия и като магистрат съм коментирал с множество колеги кой от кандидатите може да бъде подкрепен, кой не може и т.н., което е абсолютно в правата на всеки един съдия”, коментира Стефан Милев, и.д. председател на СРС.

Следващата събота гласуването ще започне точно в 8 ч. в Съдебната палата, а 500 съдии са заявили желанието си да гласуват с хартиени бюлетини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5456 |10.06.2017 Обещават работата по тол системата да започне 2018 г. . 1| 6270 |09.06.2017 Президентът: Разследването на инцидента с колата на Лозан Панов е забавено . 3| 5959 |08.06.2017 Панов: Цацаров дали е питал прокурорите да отиде в ЦУМ?
Реклама / Ads