Реклама / Ads
0| 6815 |01.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Лозан Панов: Популистите се опитват да ограничат съда и медиите

.
Лозан Панов и Малгожата Герсдорф
Преди седмица Европейският съд постанови, че с намаляването на пенсионната възраст на върховните съдии в страната и с предоставянето на президента право да преценява дали да им разреши да работят и след навършване на 65 години, се нарушава тяхната несменяемост и независимост, което води до неизпълнение на задълженията по договора с ЕС.
 

Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който участва в дискусия на тема: "Когато Върховният съд на Полша отказа да се подчини на политици". В дискусията участва и първият председател на Върховния съд на Полша Малгожата Герсдорф.

 

По думите му според комисията решението на президента не се основава на определени задължителни критерии, които подлежат на съдебен контрол и по този начин е налице прекомерна свобода на преценката, позволяващата на държавния глава да упражнява влияние на съдиите във Върховния съд.

 

Панов отбеляза, че според съда на ЕС това правомощие може да породи основателни съмнения относно неподатливостта на засегнатите съдии към външните фактори.

Председателят на ВКС поясни, че официалните представители на магистратската общност в България в лицето на Висшия съдебен съд, не са подкрепили своите колеги от Полша.

 

Искането за становище относно замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети от страна на ръководството на мрежата е препратено от управляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев към българското външно министерство, за да даде становище дали подкрепата на ВСС за полските ни колеги ще навреди на националните ни интереси, допълни той.

На гласуването във ВСС едва 4 души са подкрепили полските магистрати. По тази причина България е гласувала с "въздържал се".

 

В крайна сметка членството на Полша бе замразено, посочи Панов.

В държавите, подкрепили замразяването на членството на Полша в Европейската мрежа на съдебните съвети, очевидно, разделението на властите не е проформа и те са оценили адекватно опасността от нарастващия популизъм в Полша, който не е само полски феномен, обясни председателят на ВКС.

 

По думите на Панов този феномен съществува и в редица други европейските държави.

 

Той подчерта, че България вече е на 111-то място по свобода на словото в класацията на Репортерите без граници.

 

Лозан Панов напомни за думите на един от най-известните анализатори на популизма холандеца Кас Муде, който предупреждава, че популистите са най-силни там, където се сблъскват със слаба опозиция.

 

Когато опозицията е слаба, популистите се разочароват, че ги ограничава съда и медиите и се опитват да ги отслабват, добави Лозан Панов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6600 |05.06.2019 Г. Лозанов за Фрог: Корпоративни интереси отнемат свободата на разследващите журналисти . 17| 9603 |07.04.2019 Съпругата на Лозан Панов: Ще заведем иск в Страсбург заради липсата на правосъдие . 3| 5601 |04.04.2019 Лозан Панов: Аз съм най-минатият, нямам имот, а искат от мен оставка! . 12| 12939 |26.03.2019 Журналист: Фейк новината за Лозан Панов- всички се въргалят в калта, само на прасетата им харесва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads