Реклама / Ads
4| 6657 |09.10.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Македонският научен институт постави осем условия към Скопие за членство в ЕС

.
Източник: БГНЕС
Македонският научен институт (МНИ) в София поиска българското правителство да постави осем задължителни условия на Скопие във връзка с очакването Северна Македония да получи дата за начало на преговорите с ЕС в средата на октомври.
 

Председателят на българския неправителствен институт доц. Александър Гребенаров изброи кои са те:

 

да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония, включително и в днешните предели;

да се променят учебници и помагала, в които историческата истина за българите в Македония е подменена;

 

да се отстранят надписите върху паметници и музейни експонати с атибългарско съдържание;

 

да се преустанови езика на омразата;

 

да се осъдят политическите убийства и репресиите срещу българите в Македония, извършени след 1944 година;

 

да се признае, че официалният език, според Конституцията на Република Северна Македония е формиран на основата на българските говори;

 

да се преосмислят националните празници, насочени срещу българската държава;

 

да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Република Северна Македония.

 

Очаква се още тази седмица правителството да формира официална позиция преди срещата на върха на ЕС по-късно през октомври, която ще обсъди европейската интеграция на Северна Македония.

 

На 17-и октомври Европейският съюз вероятно ще даде дата за начало на преговори за присъединяване на Скопие и България ще подкрепи това решение.

 

Ситуацията на страната ни е много деликатна - от една страна не бива държава, която все още изповядва идеологията на Коминтерна, да става част от демократичното европейско семейство. От друга - блокирането на преговорите за ЕС оставя Македония в лапите на Сърбия и Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7605 |08.10.2019 Проф. Александър Маринов: Слави създава партията сега заради скорошни предсрочни избори . 9| 7730 |08.10.2019 Христо Христев, преподавател по европейско право: Корупцията е в мащаби, които отклоняват България от демократичното развитие . 1| 5055 |07.10.2019 Журналисти от БНР до СЕМ: За 70 дни ген. директор постави под съмнение престижът на радиото . 15| 12277 |07.10.2019 Николай Милчев за Фрог: Границата на бедността е инфарктна електрокардиограма на българското сърце.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads