Реклама / Ads
1| 3962 |07.10.2019

Журналисти от БНР до СЕМ: За 70 дни ген. директор постави под съмнение престижът на радиото

.
Източник: БГНЕС
Преди заседанието на Съвета за електронни медии (СЕМ), на което трябва да се реши съдбата на ген. директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов, над 100 служители на обществената медия от различни програми, включително и от регионални радиостанции, изпратиха писмо до медийния регулатор, в което настояват проблемът да се върне там, където му е мястото.

Повод за изпращането на писмото е фактът, че темите със спирането на програма "Хоризонт" и натискът върху ръководството, за какъвто свидетелстват редица журналисти от радиото, сред които и освободената за кратко от ресора си и от ефир Силвия Великова, все повече се обръща към тезите на самото ръководство и на служителите, които го подкрепят, а именно: това е саботаж, това е клевета и сценарий на една шайка хора, която иска отстраняването на Костов. В негова защита излязоха миналата седмица служители на БНР, които поискаха 100 дни толеранс, за да разгърне управленската си програма.

 

"През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат. Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия.", пишат журналистите.


Ето и пълния текст на становището до медийния регулатор:

 

Становище

От работещи в Българското национално радио

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии,

обръщаме се към вас в седмицата, в която се очаква Вашето решение по казуса с кризата в БНР. След "хепънинга" под прозорците Ви и срещата Ви с част от работещите в радиото, бихме искали да върнем проблема там, където му е мястото – в рамките на 24 часа на 12 септември 2019 г. беше направен опит да бъде цензуриран журналист от "Хоризонт" и на 13 септември 2019 г. безпрецедентно спря програмата. Според Прокуратурата - след кореспонденция между представител на ръководството и НУРТС, без никакви технически причини.
Насред случая "Великова" БНР обяви скок на заплатите

Не оспорваме важността на работата на всеки от колегите ни. Радиото не може нито без репортери, нито без звукорежисьори, нито без техници, нито без музиканти, нито без администрация, но имаме различна функция в производството на крайния радио продукт. И може би оттук идват различията ни. За нас основна ценност е гарантираното и от Конституцията право на свободно изразяване. Затова сме и толкова чувствителни към случилото се на 12 и 13 септември 2019 г.

Досега не сме си позволявали да говорим от името на БНР и под позициите ни стоят имената ни. Ще ги видите и сега - от различни програми, предавания, звена, както и от различните синдикални организации. По време на изслушването на част от синдикалните активисти на 3 октомври чухме да ни наричат "една шайка" и "онези от "Хоризонт", да ни обвиняват, че "участваме в сценарий", част, от който е спирането на програма "Хоризонт", и че сме "принуждавали колегите си да искат оставката на генералния директор".
Директорът на БНР: И на мен ми мирише на някакъв вид саботаж

Под въпрос беше поставена свободната воля на 17 от 19 -те кореспонденти на БНР. Дълбоко сме възмутени от чутото по време на срещата Ви с представители на два от синдикатите в БНР, че работещите в "Хоризонт" са "една шепа хора“ с високи заплати“, които се занимават само с това да сменят генералните директори, които не са им удобни.

Това, с което сме напълно съгласни обаче е, че в Радиото има напрежение, а това пречи на работата ни. Надяваме се, че СЕМ ще реши как и кой да поеме отговорността за спирането на ефира и за нарушаването на лицензията. Ваши са правомощията да определите допустимо ли е да се оказва натиск върху Радиото и кой позволява това.

Оставката или предсрочното освобождаване на генералния директор е единственият разумен ход, за да бъде запазен авторитетът на БНР.
СЕМ даде седмица на шефа на БНР да си подаде оставката

Не може и не бива да бъде съпоставян опитът за налагане на цензура с обещания за увеличаване на доходите. Хората биват използвани и настройвани срещу измислен враг посредством ниските им заплати. Най-страшно е разделението като продуциран от ръководството механизъм за оцеляване чрез неглижиране на спирането на програмата.

Държим да подчертаем, че никога не сме се противопоставяли на каквито и да било финансови проверки и ревизии, на което и да било ръководство.

През последните дни се чуха призиви, че генералният директор има право на 100 дни спокойствие, но от това, което той успя да свърши само за 70 дни, можем да предположим как ще изглежда целият мандат.

Поставени са под съмнение доверието и престижът на обществената медия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ивайло Савов: Беше упражнен безпрецедентен натиск върху генералния директор на БНР 3| 4569 |19.09.2019 . Европейската федерация на журналистите: България да гарантира свободата на медиите, поисканата от ВСС ”толерантност” към Иван Гешев е заплаха 8| 7198 |20.08.2019 . Николай Хаджигенов: Ийебемтижурналистикатаисве 12| 12449 |11.07.2019 . Наглост! ТЕЦ-ът на Доган кани журналисти 6| 11027 |08.06.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО