Реклама / Ads
15| 14066 |08.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Морфов VS. Кръстева: Превърна ли се Народният театър в храм на ДПС?

.
Източник: ФрогНюз
Покрай скандала с фотосесията на Рут Колева в Перущица един наистина голям скандал в сферата на културата сякаш остана леко встрани - това кой и защо бил надраскал вратата на пиарката на Народния театър ”Иван Вазов”. Нюансите на иначе този опростен сюжет обаче тук са особено важни. Защото никак не е случайно кой точно е почетният пиар на Народния театър. И никак не е случайно кой е надраскал вратата на нейния офис.
 

Велислава Кръстева и Александър Морфов са главните действащи лица в този скандал, който тлее и хвърля сажди по най-стария професионален театър у нас. Оказва се, че по вратата на не съвсем новата пиарка на Народния театър "Иван Вазов" се появява надпис "ДПС" и "Изчезвай".


Според различни публикации вратата е надраскал главният режисьор Александър Морфов, който неотдавна се завърна в театъра след дълго отсъствие, породен от конфликт с предишния директор Мариус Донкин.


Малко контекст


Дългата ръка на ДПС се вижда и в този скандал между Донкин и Морфов. Свадата между двамата доведе до свалянето на хитовия спектакъл от програмата на театъра "Хъшове", режисиран от Морфов.След петиция в социалните мрежи с искане "Хъшове" да бъде върнато в афиша на Народния театър от културния институт обявиха, че представлението ще се завърне, но тогава самият Морфов обяви, че по негово настояване представлението няма да се играе, докато Донкин е директор. Той изтъкна и детайл от биографията на директора, който бил общински съвестник от ДПС.


Самата Велислава Кръстева също е свързана с ДПС и никак не крие това. Пред изданието "Епицентър" тя казва следното: 


"Омерзена съм! Аз съм член, активист на ДПС, имам своята дълга биография и не мога да допусна, че в XXI век, в центъра на София някой ще бъде преследван заради политическите си убеждения. Това ли е големият режисьор? Не може да оставим обществото да бъде облъчвано с такава омраза, агресия и нетърпимост!"


Кръстева не е просто "симпатизант" и "активист на ДПС". В правителството на Пламен Орешарски заема поста зам.-министър на културата с ресор "Културно наследство, музеи и галерии“, което създаде напрежение в гилдията.


Като ресорен заместник-министър е председател на борда на директорите на НДК.


През 2017 г. като водач на листата на ДПС в Плевен е избрана за депутат в 44-тото Народно събрание. През април 2021 г. отново като водач на листата на ДПС в Плевен е избрана за депутат в 45-ия парламент. Тя е водач на листата на ДПС и за предсрочните избори през юли 2021 г., но не става депутат, защото партията не печели мандат в 15 МИР – Плевен.


На последните избори през октомври Кръстева придружава Ахмед Доган, когато почетният председател на ДПС отиде да гласува. Пред "Площад Славейков" Кръстева посочва, че не вижда нищо лошо, защото "20 години е работила с него" и не е необходимо да го придружава в каквото и да било качество. Признава, че гласува за него повече от 10 години. 


Точно това бил мотивът на Морфов да надраска вратата на Кръстева. 


Самият режисьор признава, че не се е крил и той стои зад деянието, а то е провокирано от "откровената политическа пропаганда" от страна на Кръстева в изборния ден на 2 октомври, когато тя придружава Доган до урната. Морфов изразил възмущението си пред директора на театъра Васил Василев, но не срещнал подкрепа. 


ФрогНюз потърси всички страни - и Велислава Кръстева, и Александър Морфов, и Васил Василев. До момента на публикуването на този материал не сме успяли да се свържем с тях. Имаме заявка, че бихме могли да говорим единствено с директора Василев, но останалите не отговарят на телефонни обаждания. 


Партийното разнообразие в Народния театър според служебният министър на културата Велислав Минеков може би е "удобно", но не е полезно за институцията.


"Директорът е пожелал по някакъв начин вероятно политическа подкрепа, тъй като трите важни лица са от три различни партийни групи. Там имаме ГЕРБ като главен секретар, имаме "Демократична България", имаме ДПС, той самият е малко БКП и БСП", добави Минеков.

 

Въпросите: 

 

Какви точно функции изпълнява Велислава Кръстева като пиар на Народния театър и “активист” и “симпатизант” на ДПС? Как е стигнала до този пост, защо се е отказала от политиката и означават ли тесните й връзки с тази формация поставяне на ръководството на Народния театър “Иван Вазов” под някаква зависимост? Партийните пристрастия са едно, но близостта с почетния председател Ахмед Доган, който “разпределя порциите” в държавата, е повод за повдигане на вежди. Това трябва да се изясни и то с нещо повече от “работили сме дълги години заедно и няма нищо лошо”. 

 

Защо директорът не е реагирал? Очевидно тези събития са публично достояние и Кръстева не се е крила на изборите на 2 октомври, а е снимана рамо до рамо с Доган - няма ли реакция от директора на Народния театър? Нима Васил Василев не е видял проблем в това, че пиарът на най-стария професионален театър у нас се разхожда с една от водещите политически фигури, които и до днес се охраняват от НСО? 

 

Ще зададем тези въпроси, ако някой обаче дръзне да ни отговори на тях. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14865 |27.01.2022 Алипиев: По време на управлението на Каменаров и Кошлуков спортът в БНТ се превърна в лошо подбран кръжок . 9| 7765 |11.01.2022 Експертът Стефан Гамизов: По времето на Иван Иванов КЕВР се превърна в гумен печат на ГЕРБ и ДПС . 29| 8597 |29.08.2021 Защо политиците превърнаха политиката в седянка, а самите себе си в махленски клюкарки? . 12| 8065 |10.01.2021 Румен Гечев: Борисов се превърна в ходещо студио на ”Балкантон”, а къде е Мата Хари?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads