Реклама / Ads
2| 3308 |08.09.2024 НАРОДЕН ГЛАС

За музата, която е по-силна от танковете и културата като инструмент за борба с всичко зло. ФрогНюз от фестивала "ОКО" в Украйна

.
Под погледите на Христо Ботев и Тарас Шевченко днес в Болград започна петото издание на Международния фестивал за етнографско кино “ОКО”. ФрогНюз е една от двете български медии, които отразяват фестивала, разказващ за живота на народите с пълнометражни, късометражни, документални, художествени, дори анимационни ленти.
 


.

 

Ботев и Шевченко дават посланието на тазгодишното издание на фестивала, който се провежда както в Болград, така и в София - бори се, и ще се пребориш, бори се за свободата.

 

Културният център в Болград събра както местни хора от Болград, така и украинци от цялата страна, българи, които живеят в Украйна, но и гости от България и Европа.

 

“Смятам, че културата е един от най-мощните инструменти за борба с всичко зло, което съществува на света. Тук съм, защото подкрепям директорката на фестивала Тетяна Станева и това, което прави. Второ, харесва ми концепцията да се изгради културният мост между България и Украйна. Ние имаме много повече общо, отколкото си мислим и аз всеки ден го разбирам. В Болград съм за първи път, чувам българска реч навсякъде. Давам си сметка, че съм тук, защото по някакъв начин тук е вкъщи”, разказва Карина, която живее в Киив от две години.


.

 

Красимир също живее в Киив, работи там от пет години. “Реших да прекарам отпуската си тук. Районът ми е много интересен, за първи път идвам в Болград”.

 

В Болград посетителите имаха възможност да опитат различни бесарабски продукти - от колбаси, през палачинки, до сирене, както и да купят подаръчета с украинско-български знаци от базар.


.


.

 

Церемонията по откриването започна с изпълнение на етно-електро групата ГуляйГород, които обърнаха внимание на падналите защитници на Украйна. Почетоха паметта на героите и в думите, и в песните си.

 

 

.

 

На сцената се качи още и музикално трио от болградското село Чушмелия. Те изпълниха български народни песни.


.

 

Чухме също и фолклорното трио “Пра”, които изпълниха украински народни песни.


.

 

Директорката на фестивала Тетяна Станева призова културата да не заглъхва, когато танковете крещят. “Когато танковете крещят, културата трябва да звучи по-силно”, каза тя. По думите ѝ, ако културата бъде забравена, то значи същината е загубена. Отправи и послание - повече българи да идват в Бесарабия и да виждат как живеят хората тук. Тетяна Станева получи награда за културната си дейност и популяризирането на традициите на бесарабските българи и техния регион.


.


.

 

Думата от името на Българския филмов център взе продуцентът и режисьор Александър Алексиев. Той отправи категорично послание - в България повече са хората, които подкрепят Украйна, отколкото тези, които слушат пропагандата на терористична Русия. Разказа и лични истории от собственото си участие в евакуация на хора от Украйна. Беше и крайно ясен в това - България трябва да подкрепя Украйна повече по всякакъв начин. В публиката имаше сълзи.

 

По-късно в програмата на фестивала ще видим два филма, в чието създаване участва Алексиев - “Диада”, който продуцира, и “Възвишение”, където има актьорска роля.


.

 

Фестивалът за етнографско кино отразява живота на хората. От 2014 година насам животът на единия от домовете на фестивала - Украйна, е война. Още през 2014 година Русия незаконно анексира Крим, след това започна пълномащабна терористична война на 24 февруари 2022 година.


.

Затова и откриващият филм проследи жестока житейска трагедия - разказва за напускането на дома, на стените, които си градил, любовта, която си вложил в земята си, защото един диктатор и неговият народ просто решават, че им е позволено да те унищожат. Поглежда обаче през съзнанието на хората, които трябва да те обедят да го направиш, за да оцелееш - доброволците. И трябва да се съгласим с Алек Алексиев в това - трябва “по-агресивно”, да подкрепяме Украйна. Както ние, така и всеки, който се нарича разумен, демократичен, морален.

 

Откриващият филм на фестивала се казва “Балада за малките хора” на украинския режисьор Иван Сауткин. Филмът поглежда към най-уязвимите на фронтовата линия на руско-украинската война и към доброволците от екипа за евакуация, които рискуват живота си, за да спасяват цивилни. За тях няма “малки хора”.

 

А преди излъчването му - всички почетохме украинските герои с минута мълчание. В този момент не снимах, а сведох глава. Има моменти, в които трябва първо да си човек, после журналист. Слава на Украйна и да живее България!

 

Илияна Маринкова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2583 |07.09.2024 Исторически успех: Цанко Цанков успя да преплува 100 км по Дунав . 9| 3705 |05.09.2024 Мартин Димитров: Еврото плаши "Възраждане". Еврото е силна европейска политика . 7| 20091 |04.09.2024 Николай Слатински: Западът не предава само Украйна. Западът предава себе си . 1| 4346 |03.09.2024 Иван Ланджев за Диона: Не е това, което си мислите: Прахчето не е прахче, а певицата не може да пее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads