Реклама / Ads
11| 5920 |06.12.2014 НАРОДЕН ГЛАС

Неграмотни даскали учат на четмо и писмо

.
Архив
Неграмотни учители дават частни уроци. В обява, разлепена в центъра на Велико Търново, жена съобщава, че дава уроци по английски език: „Уроци за начЕнаещи и напреднали. Помощ в учЕлищната подготовка. Правилно произношение и преУдоляване на трудностите. СпециЯлни намаления. Първия урок е беСплатен". Резултатът е потресаващ - 5 правописни грешки в 4 изречения! Плюс липсата на пълен член в началото на петото изречение.

Майка филоложка била шокирана от неграмотността на учителката на сина си, която в домашния му преразказ поправила с червено няколко думи, за които родителката била убедена, че са написани правилно.

 

Голяма част от преподавателите в средните училища са тотално скарани и с правоговора. На родителска среща класна ръководителка обявила пред родителите: „Другата седмица ще ходиМЕ на екскурзия... Не се притеснявайте, ние, учителите също ще дадеМЕ пари, няма да пътуваме и спиМЕ на гърба на учениците”. Оказва се, че много от учителите не произнасят правилно дори и една от най-популярните думи от собствената им сфера. Те произнасят „училища” с ударение върху последната, а не върху втората сричка. Правописните абсурди са и извън образователната сфера, пише „Монитор”. В разлепена оферта за посрещане на студентския празник търновско заведение представя на вниманието на младите хора три вариЯнта на меню. В доста кръчми менютата също представляват истинска класика. Предлагат се уЙски с фАстъци (има и фАстАци), кебаБчета или кИбапчета с гарнитура от пИчурки. Особено комично е, когато самоуки преводачи се нагърбват да преведат родните манджи и питиета на английски. В една от търновските кръчми в менюто е посочено, че се предлага вино „Магарешко мляко”, преведено като Milk ass. Думата ass действително означава и магаре, но основното й значение на английски си е „задник”. Определено доста интересна ще бъде реакцията на чужденците, като прочетат в менюто, че любезните домакини им предлагат „мляко от задник”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5303 |05.12.2014 Ето къде ЧЕЗ спира тока за ремонти . 13| 5643 |04.12.2014 Г-жо Фандъкова, спрете светофарния ад в Младост! . 16| 4817 |04.12.2014 Граждани подканиха Искров да подаде оставка . 3| 7352 |04.12.2014 Здравко Живков е убитият акордеонист в Холандия
Реклама / Ads