Реклама / Ads
0| 8186 |13.06.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Общински съветници: Ще искаме закриване на ”Софийски имоти”

.
„Софийски имоти“ си имат дъщерно дружество, което държи терени, гаражи, апартаменти и др., не се отчита никъде и избягва ревизиите. Ще поискаме закриването на тези общински дружества. Това заявиха общинските съветници в София Марта Георгиева и Иво Божков.
 
По повод случая с бъдещата ни еврокомисарка Мария Габриел, за която излезе информация, че е ползвала под наем общинско жилище в луксозна сграда на преференциална цена, Иво Божков отбеляза, че тази тема е актуална още от 2008 г., но става новина едва когато някой я използва за политическа атака. От 2008 г. до днес има нередности в общината със „Софийски имоти“, за които нищо никой не говори, освен ако не се появи такъв казус, добави той пред BiT.

Става дума за порочен манталитет от времето на кмета Софиянски, включи се и Марта Георгиева. По думите й благодарение на този случай се е разбрало, че „Софийски имоти“ си имат дъщерно дружество, което държи терени, гаражи, апартаменти и др., не се отчита никъде и избягва ревизиите и макар да стопанисва с цел печалба, всъщност работи на загуба.

Въпросът за общинското дружество „Заводпроект“, което има жилища, в едно от които е живяла и Габриел, е поставен още през 2008 г. от съпартиеца ни Вили Лилков, като му е била отказана информация, а 10 години по-късно ние правим същото и отново ни се отказва информация, каза Божков.

Оправданието е, че тази фирма е собственост на друга, която на свой ред е собственост на „Софийски имоти“, а това е схема да се скрие факта, че имотите са общински, каквито те 100% са, обясни общинският съветник. Защо Софийска община не може да има достъп до едни жлилища, които да стопанисва по подходящ начин, попита той.

Опитахме се да осъществим правомощията си на съветници, които имат право да контролират общинските дружества, каза също Марта Георгиева, като се закани отново да питат кмета Йорданка Фандъкова.

Отговорът, който са получили на свое запитване от „Софийски имоти“ за имена на наематели, наемна цена, квадратура, адрес и т.н., по думите на общинската съветничка е бил подигравателен.

Ще поискаме закриването на тези общински дружества, заканиха се гостите.

Двамата общински съветници коментираха и темата с мръсния въздух в столицата и приемането на Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 г.

Двамата разказаха, че на практика общинските съветници са били изправени пред ситуация да гласуват нещо, което не са виждали. Програмата е била формално качена в интернет и по нея организациите са писали становища, както е изискването, но те така и не са разбрали кои от тях са били отразени и кои не в крайния вариант, който е бил гласуван на сляпо, като към този момент вече е бил свален дори първоначалният вариант на документа.

Това съгласуване е проформа, организациите не са участвали видимо и не са били информирани, казаха двамата гости.

Марта Георгиева дори разказа, че Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ, й е отправяла заплахи за съд заради думите, че програмата за въздуха позволява измама и се приема по изключително непрозрачен начин, тъй като като общински съветници те нямат достъп до нея.

Иво Божков пък разказа как от трибуната в Общинския съвет представителят на ГЕРБ е показал зелени показатели за въздуха, докато по думите на Божков те са такива единствено защото главната измерителна станция на Орлов мост не е там, а е преместена в „Младост“.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4482 |30.05.2017 Здравният министър Николай Петров на среща с общинските болници . 0| 4304 |25.05.2017 Общински съветник с присъда за алкохол отговаря за транспорта в Червен бряг . 1| 5714 |09.05.2017 Ердоган: Искаме да продължим процеса за членство в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads