Реклама / Ads
8| 5807 |28.08.2008 НАРОДЕН ГЛАС

Отговорност и възпитание

.
Представете си кой да е по-голям български град. Представете си, че се движите из него като пътник в градския транспорт, пешеходец или водач на МПС. Какви мисли и чувства ви вълнуват, какви настроения ви върхлитат?
 

Пътувах с тролея и както гледах разсеяно движението по улиците на града, изведнъж си зададох въпроса: Защо разделителните хоризонтални линии - единични и двойни непрекъснати, особено в зоната на кръстовищата - са така бледи, че почти не се виждат?
А след него последваха още въпроси:
Нали кметството всяка година полага нова хоризонтална маркировка? Тази година е пропуснало или старата маркировка е положена с калпави бои? Защо по Европата, особено на запад от Румъния, навсякъде хоризонталната маркировка е като нова?
И изведнъж под шапката ми просветна като червен светофар: СТОП! Ами ако кметството, и фирмите, полагащи боята, не са виновни? Тогава кой е виновен маркировката да не изтрае и една година?
И се сетих, че никъде другаде по Европата не съм виждал толкова много шофьори да газят хоризонталната маркировка, особено непрекъснатите линии.
ednonasocna.jpg И като започнаха едни въпроси...
Кой е виновен за огромното количество газещи маркировката шофьори? Ами те само хоризонталната маркировка ли газят? Кой ги е обучавал за шофьори? Кой им е давал шофьорски права? Кой ги е възпитавал от малки да са нетолерантни и неуважаващи законите, а това значи и обществото като цяло? Къде са катаджиите да санкционират нарушаващите закона шофьори? А къде са онези, които трябва да санкционират катаджиите, които не са на пътя или не санкционират нарушителите?
Дали някога българското общество ще намери отговор на тези и подобни въпроси? Или никога няма да получи отговор просто, защото не сме общество?
Коренът на думата "общество" е "общ", което означава още "заедно", "задружно", а не само "съвместно" ползване.

Забележка: Нарочно не споменавам за кой град се отнасят тези мои размисли, защото мисля, че се отнасят за всички градове в България.

 

Автор: vmitkov

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 10440 |25.08.2008 Миролюба и Мануела . 19| 6538 |19.08.2008 Г-н Ковачки да вземе цялата Рила и край на заменките . 10| 13085 |14.08.2008 България на пет гишета . 17| 6028 |06.08.2008 Как стачкува фермер?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads