Реклама / Ads
6| 7092 |26.07.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Първан Симеонов: ПП е в менгеме между ДБ и ГЕРБ, ”Възраждане” е удобна за всички

.
Първан Симеонов
”Продължжаваме промяната” е в менгеме между ДБ и ГЕРБ, коментира социологът Първан Симеонов. За ”Възраждане” той смята, че е твърде удобна формация за всички.

А за ролята на ДПС социологът коментира: "Като отворим Конституцията - там има много важни неща, свързани с балансите на балканското, етническото, едни твърде невралгични неща, които не се пипат. Имам чувството, че отворим ли Конституцията, особено с присъствието на ДПС, те могат да пипнат някои свои неща от този тип, а това са много опасни работи".

 

"Не разбирам защо трябва да променяме Конституцията, дори за съдебната реформа. Изключително скептичен съм. Човешкият капитал трудно ще бъде сменен, както и да сменяме структурата на нещата. Сменяйки формата, не знам как точно ще сменим съдържанието. Разбира се, трябва да правим промени", каза още  пред БНР изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

"Защо трябва да правим нов преход? Кое ни дава легитимността да смятаме, че можем да рестартираме държавата? Кое ни кара да имаме увереността, че можем да рестартираме държавата, при това да я рестартираме по образа и подобието на политически сили и дейци, които могат да се окажат твърде временни. Не съм много убеден, че всички приказки за отваряне на Конституцията са много повече от един горд етикет. Дано имат ясен план какво да правят със съдебната реформа", продължи коментара си той.

"Явно е, че от ПП-ДБ, предполагам и другите формации в тази сглобка, ще държат преди това да заявят част от приоритетите си на старта, евентуално като поставяне на преговорни позиции с другите. Не на последно място, може би на едно от основните места - да направят реклама на някои свои важни символи, които искат да комуникират главно за своите вътрешни публики, за да ги стегнат малко, когато те като че ли започват да ерозират", коментира социологът.

 

Според него ако бързаме да сменим Конституцията преди някакви избори, това означава девалвация на нормите, на правото, на законотворчеството. Ако има такова бързане - би ме притеснило, подчерта Симеонов в предаването "Преди всички". По думите му промените изглеждат конюнктурно:

"Не отива на хора, които в цялото си политическо съществуване са говорили за съдебна реформа, край съдебната реформа да показват и такъв тип правна мисъл. Тя вероятно има своите оправдания - за край на феодализацията и прочие, но прилича на опит за служебно ограничаване на демократични права, в случая на правото да бъдеш избиран. Второ - за служебните кабинети - не съм привърженик да се пипа нещо, което очевидно работи и то защото конкретният президент не ни харесва. Всеки път, когато някой започне с видим текущ партиен интерес да пипа някакви норми, накрая нещата се обръщат срещу него. Ще ми се да го напомня. Политическият анализ сочи, че край съдебната реформа ще има опит за прокарване на текущи политически символи. Това са символни битки, главно ориентирани към това ПП-ДБ да не губят електорат, защото е ясно, че от тази сглобка цената в крайна сметка плащат те и ще се опитат през всякакви символи да компенсират това".

 

Президентът в България пряко е легитимиран през мажоритарен вот и той други правомощия, освен да стабилизира системата в критични моменти, няма, коментира Първан Симеонов. Той напомни, че служебните кабинети на няколко пъти са изиграли изключително стабилизираща роля:

"Защо трябва да се пипа нещо, само защото Румен Радев не се харесва на ПП-ДБ?".

Раздразнението на сглобката от последните негови действия личи в конституционните им решения занапред, смята той.

 

Президентът понякога твърде остро отговаря на кампанията срещу себе си, отбеляза още социологът и добави, че понякога му се струва, че го прави нарочно:

 

"Може би е в негов интерес да провокира например процедура по отстраняването си или нещо такова, защото това му развързва ръцете и му дава доста големи шансове. Не знам дали прави грешки или напротив - той ескалира нарочно интензитета на този политически конфликт с ПП-ДБ и другите от сглобката".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 9779 |27.10.2021 Д-р Антония Първанова: Локдаун само за неваксинирани? . 13| 10099 |27.07.2021 Д-р Антония Първанова за развенчаване на ПСР тестовете . 9| 8383 |17.05.2021 Първан Симеонов: Радев е сред малкото опции, които могат да променят, без да счупят . 13| 6541 |18.02.2021 Политологът Първан Симеонов: Новото правителство ще е компромисен вариант

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads