Реклама / Ads

18| 7931 |06.02.2020

Политологът Огнян Минчев: Извинете, съграждани мои, България не е Панама!

.
Огнян Минчев
Унизителни са горките оплаквания на немалко наши сънародници, че Държавният департамент не е „ударил“ някоя „по-едра риба“, ами малко известен съдия. Струва ми се, че за нас, за българската гражданска общност е важно да разберем следното.

Първо, никой друг освен нас не носи отговорност за националното ни достойнство, за опазването на законността и за наказването на престъпилите закона – включително и чрез едромащабна корупция. Нацията – когато съществува пълноценно – е суверенна общност, която се самоуправлява и не позволява на други нации да нарушават този суверенитет, освен ако споделянето му не е предмет на специален договор (като този за членството в ЕС, например) и по специално определени ред и правила.

 

Второ, Държавният департамент на САЩ носи отговорност пред гражданите на САЩ и функционира в съгласие с националния интерес на Америка. Тази институция няма задължения към опазването на законността и демократичната система на управление в България. Когато предприемат интервенция от типа на днешната, институции като Държавния департамент го правят в рамките на партньорските отношения между България и САЩ като съюзници в НАТО и в рамките на договореното между двете страни стратегическо партньорство.

 

Оттук – трето – американските власти не биха си позволили да отправят преки обвинения към високопоставена политическа фигура в България, която е избрана да представлява българските граждани в управлението на страната – въпреки, че с готовност биха подкрепили усилията на самата българска общественост да се справи с корупцията по високите етажи на властта. Именно защото сме партньори в съюз на равноправни държави и народи.

 

Разбирам, че немалко наши съграждани предпочитат държавният секретар Помпео „да хване за ушите“ някоя от омразните високопоставени олигархични фигури в българската политика, икономика и общество, и да го „нагласи“ по модела на генерал Нориега, например – бившият президент на Панама, който трябваше да излежава присъда в американски затвор за различни престъпления, включително мащабен наркотрафик. Ами не ни ли „нагласяха“ още по-безпардонно половин век съветските братя…

 

Извинете, съграждани мои! Въпреки дефицита ви на национално самочувствие, България не е Панама – странно, но все още е факт. Нито пък Америка е Съветския съюз. И към страната ни Америка се отнася с уважение като към съюзник и партньор. Въпреки, че не всички сред нас го заслужават.

 

Последно, но не и по значение, именно защото имаме статут на съюзник и партньор, официалните представители на САЩ не биха ни унижавали по модела, предпочитан от мнозина сред нас – като „набият канчето“ на нашите родни високопоставени мошеници. Не биха го направили преди всичко по една основна причина – за да не унижат самите себе си. Защото унижението между равни е и самоунижение. Повярвайте, така е!

 

Огнян Минчев

 Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Политологът П. Чолаков: Резултатът на Мая Манолова в София е безпрецедентен 4| 6864 |04.11.2019 . Политологът Стойчо Стойчев: Ако ГЕРБ не бе издигнала Фандъкова, щеше да признае провал 5| 7888 |03.09.2019 . Огнян Минчев: Руската империя удуши България, сведе я до колониална администрация 18| 11794 |08.06.2019 . О. Минчев: С трици маймуни не се ловят или 500 лв. заплата за робски труд 7| 10522 |13.04.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ