Реклама / Ads
5| 50399 |09.11.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Помните ли какво се случи на 9 ноември 1989 г. и защо България нищо не разбра?

.
Източник: БГНЕС
Какво си спомняте от 9-ти ноември 1989 г.? Поколението на днешните 50-годишни добре си спомнят вечерта на 10-ти ноември, но малко от тях са разбрали, че ден по-рано е паднала Берлинската стена, символът на разделения свят след края на Втората световна война. И това е разбираемо - на 10-ти ноември от власт пада Тодор Живков - точно толкова невероятно, колкото отварянето на границите на бившата ГДР.

„Веднага, незабавно“ - тези думи на Гюнтер Шабовски, член на ЦК на Германската единна социалистическа партия, променят историята. Часът е 18.43, мястото - международният пресцентър в Източен Берлин. Шабовски съобщава на една от редките по онова време пресконференции новите разпоредби за задгранични пътувания на граждани на демократичната република.

 

„Другари и другарки, това, което ми е казано, е че тази нова разпоредба влиза в сила от днес. Цитирам: „Частни пътувания на граждани на ГДР могат да се осъществяват само с документ за самоличност и без представянето на допълнителни разрешителни и документи“.

 

Няколко часа по-късно на КПП „Борхолмер щрасе“, на границата между Източен и Западен Берлин, се събират стотици, гледали пресконференцията на Шабовски по западногерманската телевизия. Искат да се разходят в Западен Берлин. И скандират „Вдигнете бариерата“.

 

Пренатоварени от наплива на хора и без ясни инструкции, граничарите вдигат бариерите. За първи път от близо тридесет години гражданите на Източен Берлин могат да преминат от другата страна на Стената. Желязната завеса пада и така историята прави голяма крачка напред.

 

Падането на Берлинската стена в нощта между 9 и 10 ноември 1989 г. символизира края на една епоха за целия свят. За германците това е краят на един много дълъг следвоенен период. Семейства и приятели най-накрая се събират след 28 години на принудителна раздяла. Въпреки че събитията са изненада за всички, месеци преди това гражданите на ГДР изпълват улиците с искания за политическа и икономическа промяна. Позициите на източногерманското правителство, което се противопоставя на реформите за гласност и преустройство, подети няколко години преди това от Съветския съюз, вече са сериозно разклатени.

 

Какво се случва в България на тези емблематични дати?

 

На свое заседание на 10 ноември 1989 г. Централният комитет на БКП в Бояна освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема цели 35 години.

 

Датата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

 
Десетоноемврийският пленум е определян от личностости като Желю Желев като преврат, или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

 

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ.

 

България, не без основание сочена за един от най-верните сателити на СССР по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

 

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата.

 

Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

 

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4970 |16.06.2022 ГЕРБ, ДПС, ИТН и ”Възраждане”: какво я очаква България . 1| 6985 |26.05.2022 Кирил Маричков: Не искам децата ми да видят какво е руски ботуш, пета колона разделя нацията . 28| 21379 |07.01.2022 Читател сигнализира: Пенсията ми е 15 лв. по-малко или с бутилка водка на месец. Какво става, Кирчо? . 4| 7223 |26.11.2021 Адв. Андрей Янкулов: Безумни сюжети се случиха за две години при Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads