Реклама / Ads
4| 7602 |26.11.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Адв. Андрей Янкулов: Безумни сюжети се случиха за две години при Гешев

.
Адв. Андрей Янкулов
За две години на поста си единственото, което успя да направи Иван Гешев, беше да превърне идеята за премахване на фигурата на главния прокурор от екзотична във все по-широко застъпена, например дори от спечелилата последните избори партия
 

За тези две години вървяха безумни сюжети, в които гражданските протести срещу властта се оказаха мащабно разследвани (включително с тайни способи) като опит за държавен преврат; данните за необяснимо богатство и корупция по върховете на изпълнителната власт - никога достатъчно дори за започване на разследване, камо ли за нещо повече; разкритата схема за брутално изнудване с дейното участие на Спеца с цел отнемане на голям бизнес - семейна драма; президентството - овладяна от терористи сграда, която се наложи да бъде отцепена от тежко въоръжени лица; резултатите от прилагането на специални разузнавателни средства - четиво за пресконференция; полицейското насилие по протестите - несъществуващо; главният прокурор - занимаващ се с конкретни случаи, когато е за среща с пострадал от отразено в медиите престъпление, но незанимаващ се с конкретни случаи, когато трябва да отговори на парламентарно питане... списъкът е много дълъг.


Пораженията за тези две години върху прокуратурата в частност и правовия ред въобще, които бяха нанесени директно и индиректно от управлението на настоящия главен прокурор, а с голяма степен на вероятност ще бъдат нанесени и тепърва, са много големи. Защото от едното крайно положение махалото обикновено минава в другото, това е естественият ход на нещата.


Преди две години напуснах прокуратурата, защото ясно си дадох сметка, че институцията неминуемо ще продължи да се развива в посока обратна на нужната и полезната - не като един от гарантите за върховенството на правото, а като инструмент за допълнително концентриране на власт в един вече преял с нея малък кръг.


Тази прогноза се оправда, но с темпове, много по-бързи от очакваните, а и със средства - много по-брутални. Което от своя страна се превърна и в една от причините за изглеждащата като невероятна преди две години днешна ситуация на преформатиране на политическото пространство.

 

Адв. Андрей Янкулов, експерт от антикорупционния фонд

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8781 |25.05.2021 Андрей Райчев: ГЕРБ вече са под бомбардировка . 26| 12968 |14.08.2020 Христо Комарницки: Все едно гледам Тодор Живков, Петър Младенов, или Андрей Луканов да предлагат демократични промени . 8| 8285 |30.03.2020 Андрей Слабаков: Докато Европа се справи с пандемията, тя ще отмине . 10| 27947 |23.01.2020 Андрей Слабаков: Пенсионната възраст за непушачите трябва да се смъкне на 40 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads