Реклама / Ads
3| 4440 |22.07.2021 НОВИНИ

Андрей Янкулов за Гешев: Потопът ще ни удави, а ние продължаваме да викаме ”слънце грее”

.
Андрей Янкулов
Незаобиколимият проблем с мандата на настоящия главен прокурор е, че се натрупаха прекалено много случаи, в които от публиката се очаква да вярва, че навън грее слънце, при положение че тя вижда с очите си през прозореца изсипващия се порой. Прекалено много дори за вкуса на публика, дълго време приспивана с безкритично разпространявани от основните медии фалшиви новини с авторство самата държавна власт.
 

Днес главният прокурор за пореден път твърди, че:

 

1)            Нахлуване в президентството от въоръженото Бюро по защита на негово подчинение нямало, имало извършване на действия по разследването, разрешени от съд - при положение че едното съвсем не изключва другото. Налични са множество снимки и обилно медийно отразяване на въпросната акция с участието на служители от Бюрото;

 

2)           Главният прокурор нямал реалната власт в прокуратурата, която му се приписва - при положение че няма нито един външен независим анализ (вътрешните ги оставяме), който да не казва обратното - бил той на Европейската комисия (последният от вчера), на Съда в Страсбург, на Венецианската комисия, на Комитета на министрите и прочее;

 

3)           Прокуратурата била открита и разпространявала информация от досъдебни производства в интерес на българските граждани - при положение че са десетки случаите, при които прокуратурата ОТКАЗВА да предостави информация, когато това не се вписва в някакъв моментен интерес. ИЗБИРАТЕЛНОТО, неподчинено на никаква логика и обективни критерии, разгласяване на информация от делата не е прозрачност и откритост, а точно обратното.

 

Потопът ще ни удави, а ние продължаваме да викаме "Слънце грее".

 

Това състояние няма как да просъществува още дълго. Независимо от процедурните спорове във Висшия съдебен съвет по конкретното предложение на правосъдния министър, и въобще независимо от Висшия съдебен съвет.

 

Публичните институции трябва да имат базисна обществена легитимност - дори и да имат ниско доверие, което е така или иначе присъщо на неукрепналата ни демокрация, те не могат да си позволят дълго време да преиначават очевидни неща, защото на публиката просто й писва въобще да ги търпи, а не само да не им вярва.

 

Вече според мен сме стигнали точката, от която няма връщане. Всяка институционална фигура или политически субект търпят удари по обществената си легитимност, ако позволяват да ги свързват с главен прокурор, неспособен да различи какво е времето навън.

 

Facebook, Андрей Янкулов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4378 |21.07.2021 АЕЖ настоява за оставката на Гешев: Прокуратурата е сляпа за престъпления срещу журналисти . 14| 4685 |17.07.2021 Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота . 25| 13077 |14.07.2021 Андрей Райчев: Всички партии си играят с огъня. Вървим към президентска република . 4| 7711 |11.07.2021 Андрей Райчев: Служебното правителство на Радев е тренировка за новото правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads