Реклама / Ads
14| 4015 |28.05.2023 НОВИНИ

Журналист: Очевидно е, че Радев играе с Борисов. Бавенето на мандата позволи забъркването на кашата

.
“Всичко, навсякъде, наведнъж”, както оня ден заключи Румяна Червенкова. Добре че ситуацията “замразена”, че малко да се помисли трезво. Гледам агитките се укротиха. Причината, разбира се, е прозаична: сега трябва да се ориентират “мафия” ли ще си викат един на друг или ще се ротират. Интелектуалците не са писали писмо наскоро (жалко, щото поне можеха да ни разведрят). Сега, дайте трезво да погледнем събитията.
 

Изглежда вън от всякакво съмнение, че президентът играе с Борисов.  Бавенето на мандата позволи забъркването на тая каша. А сега предстои да видим дали ще улесни изнудването от страна на ГЕРБ към ПП с връчване на мандата в разгара на “замразяването”. 


Изглежда и вън от съмнение, че президентът ако не играе, то поне не затваря пътищата за маневри на Иван Гешев. Вицепрезидентката коментира, че “рушат държавността” дрънканиците на ПП, но едни други записани дрънканици, пуснати от Гешев останаха вън от ясното заклеймяване. Не на последно място: от приема за 24 май на Радев новината беше присъствието на главния прокурор.  Ако искаше държавният глава можеше ясно да се разграничи - политически начини има. Не го стори.  


Наред с одобряването за механизма за разследване и по-лесно отстраняване от длъжност на главния прокурор, който беше приет, ГЕРБ и ДПС монолитно в правна комисия опитаха да подчинят шефовете на ВКС и ВАС. Тая сценка, от която после ГЕРБ се отметнаха (очевидно след преговори с ПП-ДБ) показа няколко неща: Борисов и ДПС не изпитват никаква вътрешна потребност (политическа) от развързване на възела около съдебната власт.  Интересува ги само и единствено скоростното махане на Гешев. Ако покрай това да свършат тая работа си осигурят и подчинението на съда - идеално.  Показа и друго онова заседание на правната комисия: единственият депутат, който буквално се би с ГЕРБ и ДПС беше Надежда Йорданова (ДБ). Партньорите ѝ от ПП не се изказаха, гласуваха с нея, но аргумент  не дадоха. А накрая председателят Стою Стоев побърза да прекрати дебата.  Смяната на мнението на ГЕРБ на следващия ден, разбира се, беше плод на ултиматум (и на доста разговори) от страна на ПП-ДБ. И добре че стана.


В последна сметка главният прокурор може да бъде отстранен по-лесно вече. Тая работа е отлична, защото трябваше да се случи отдавна, но сега е от полза за Борисов, който очевидно разтури дружбата си с Гешев. Впрочем, сегашният ВСС ако назначи следващ главен прокурор - нямайте съмнение ще е личен избор на лидера на ГЕРБ. А го знаем със сигурност, защото седмицата започна със записа на разговора между Гешев и Йордан Стоев от ВСС. От него разбрахме, че Банкята държи ВСС; а ВСС решават правилно, защото ги държат с компромати; главният прокурор е политическо назначение - вън от всякакво съмнение.


Борислав Сарафов все още е охраняван от държавата, защото го е страх за живота му, тъй като “познава методите на Гешев”. Междувременно в началото на конфронтацията между Сарафов и Гешев (която съвпада с конфронтацията между ГЕРБ и Гешев) мистериозно е прекратено разследването за пачките и кюлчетата от спалнята на Борисов. Изпълняващ длъжността главен прокурор тогава е бил Борислав Сарафов - моментът, в който започна опитът за деинсталиране на Гешев.  


Разговорът от Националния съвет на ПП се води именно в този контекст.  От него има една много добра новина и една доста лоша новина.  


Лошата: желанието да се политизира администрацията (“уволнения законни или не - няма значение”; политическите кабинети) е прийом довел до калинките на ГЕРБ и до клиентелата на Борисов.  Впрочем, именно администрацията, която се ръководи в страх и с награди тип тояга и морков, щото е партизирана, е в основата на онова изказване на Доган, че той “разпределя порциите”. Без администрация партийна, която трепери да не я уволнят това не става.  Така че това промяна не е.  А е още от същото, просто с ново име, и с нови интереси.  Така се започва: първо подчиняваш администрацията, а после назначаваш ВСС (по записа на Гешев). Още малко лоши новини: синхронът с посолства на служби не е ок.  Синхрон с партньорски служби е задължителен, но с посолства… това е политически синхрон на професионални органи.  

Добрата новина: В ПП има почтени хора, партията има имунна система, дори след виковете за шофьор на детски автобус има автентична съпротива, а преди това има разговор между несъгласни хора. Трябва да се отбележат смислените изказвания на Милен Матеев и Явор Божанков.  И двамата имат аргументи - първият срещу ротацията и какво значи, а вторият срещу политическото подчиняване на администрацията.  


Бонус новина: чуваме Асен Василев да се съмнява, че коалицията с ДБ ще продължи на следващите парламентарни избори.  Това може и хубаво да е (разбира се, може и да е лошо).

  

И сега мало размисъл: в момента Борисов очевидно изнудва ПП за още министерски места.  Дори не е водещото Габриел да е премиер в началото на ротацията, трябват му “ресори”. Колкото до начина да ги получи - ПП му го поднесоха на тепсия в началото на тая седмица, когато Денков и Габриел дадоха обща пкф за коалиционно управление, така де - ротационно, без да съобщят заедно структура и състав на Министерския съвет.  Така (с ала-бала с Радев) отвориха възможност на Борисов с помощта на Радев (който протака) да се създаде ситуация за изнудване. Създаде се. И сега ГЕРБ са в силна позиция: имат възможност да разкарат Гешев (под благовиден претекст за съдебна реформа) и това няма да бъде критикувано, защото Гешев трябва да бъде отстранен.  Трябваше отдавна. ГЕРБ имат възможност през този ВСС да си назначат нов Гешев. ГЕРБ имат “резервно” мнозинство в парламента - ДПС и ИТН, тестваха го, рАботи.  Имат и възможност да изнудват ПП (не слагам ДБ, защото те видимо са дистанцирани от тая работа с Министерския съвет). 


Тая адска лепкава история е шанс обаче. Прозорец за конституционни промени. Изглежда че нищо друго няма значение, защото видяхте, че най-важна и им е съдебната власт - през нея става най-голямата политика. Дела на трупчета, репресивен инструмент, записи - Делян Добрев го каза: прокуратурата от години се ползва да изнудва опозицията.  Смятайте какво са го правили преди, за да твърди, че темата с “главния прокурор е тинтири-минтири”.


Полина Паунова, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4034 |26.05.2023 Журналист: С Гешев някой ритна мравуняка и се разбягаха едри мравки. Страх ме е, че оцелелият ще бъде Гешев . 2| 2936 |26.05.2023 Нинова: Бюджетът на Радев с 6,4% дефицит е абсурден и не мисля, че някой ще го подкрепи . 4| 2974 |25.05.2023 Даниел Митов заподозря връзка между отцепването на Василев от ПП с президента Радев . 4| 2625 |24.05.2023 Радев: Днес сваляме доспехите, заравяме пози и титли и крачим заедно по случай 24-и май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads