Реклама / Ads
3| 2562 |14.05.2023 НОВИНИ

Милен Матеев: От ГЕРБ опитват да търгуват поста на председател на правната комисия

.
Милен Матеев
”Всички трябва да се замислим кое е добре за развитието на България и кое би било трагично. Пред перспективата да ни управлява коалиция ГЕРБ - ДПС - БСП е нормално да сме разтревожени и да търсим алтернативи”. Това каза пред БНР юристът Милен Матеев, член на националния съвет на ПП, бивш депутат и бивш председател на правната комисия.
 

И допълни, че при коалиция с ПП Бойко Борисов би "отстрелял с един куршум - два заека": "Би загубил силна опозиция и би се легитимирал пред евро-атлантическите ни партньори като приемлив в управлението субект".

 

Съдебната реформа е системен, не персонален въпрос: "Целта е не нечия оставка, а бързо, качествено и справедливо правораздаване, което се осъществява от независими магистрати, които се ръководят само от върховенството на закона. На дневен ред е спешното приемане на законопроекта за НПК и за Закона за съдебната власт, внесен от служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Очаквам да има множество процедурни хватки за забавяне на разглеждането му. ГЕРБ се опитват да търгуват едва ли не поста на председател на правната комисия срещу някакви подкрепи или участия в правителството, което е некоректно", посочи Матеев.

 

Според него взривът край колата на главния прокурор Иван Гешев като фотографска светкавица е показал ясна и контрастна снимка на българската съдебна власт: "Показа, че задкулисни центрове могат да назначават и свалят висши магистрати. Показа как главният прокурор нерегламентирано се намесва в разследванията - нещо, което той години наред отричаше. Показа унизително изкарани под строй на стълбите пред съдебните палати прокурори, които трябва да са независими. Показа как членове на ВСС, които също трябва да са независими, могат да бъдат активирани под сигнал - довчера да подкрепят Гешев, а днес - на базата на един факт да решат, че оставка трябва да бъде поискана. Ясно е, че се намесват политически кръгове извън съдебната власт", смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2671 |14.05.2023 Мъдри ли се правителство: Борисов се е обадил на Нинова, ГЕРБ и БСП ще се срещнат утре . 13| 2513 |14.05.2023 Станислав Балабанов: Все още нямаме покана от ГЕРБ - СДС . 11| 2656 |13.05.2023 ”Продължаваме промяната” решава във вторник дали да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ . 4| 2886 |13.05.2023 Венко Сабрутев: ГЕРБ трябва да направи много тежка реформа в себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads