Реклама / Ads
3| 2932 |12.05.2023 НОВИНИ

Демерджиев се пита дали замяната на главния прокурор няма да е подмяна?

.
Източник: личен архив
”Искането за отстраняване на Иван Гешев има политически привкус. Много притеснително е, ако политическите партии имат такова влияние във ВСС, че да обезпечат толкова различен резултат (спрямо това, което вече беше искано и мина като процедура за отстраняване на Гешев – никакъв шанс дотук той да си отиде).
 

Ако съдебната реформа се свежда до смяната на главния прокурор, това ще бъде много тъжно". Така коментира исканията за отстраняване на Иван Гешев служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

 

"Кой ще замени главния прокурор – дали няма да е подмяна на играчи от един и същ отбор", пита Демерджиев.

 

По-рано днес стана ясно, че шестима членове на Прокурорската колегия поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Според тях главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката си намеса в разследването на инцидента с автомобила му от 1 май.

 

Искането идва само ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ - СДС Мария Габриел, обяви, че, ако бъде избрана, първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, ще е да внесе в съдебния кадрови орган такова искане.

 

Искането е подписано от четирима члена на Прокурорската колегия, избрани от парламента - Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, номинации на ГЕРБ, Светлана Бошнакова - на БСП и Йордан Стоев - на Обединени патриоти.

 

Другите двама - Огнян Дамянов и Георги Кузманов, са избрани в пряк избор от прокурорите.

 

Искането е мотивирано с тежко нарушение на служебните задължения. В него се описват обстоятелствата около избухналия до автомобила на главния прокурор взрив на 1 май и присъствието на мястото израелски експерт, доведен от зам.-директора на Националното следствие Ясен Тодоров по указание на Иван Гешев. Цитират се интервю на Тодоров по "Хоризонт", изявленията в НС на вътрешния министър Демерджиев и последвалите уточнения от заместника на Гешев - Борислав Сарафов.

Тази намеса на Иван Гешев в първите часове на разследването е основанието, шестимата от Прокурорската колегия да твърдят, че той е извършил тежко нарушение на служебните си задължения. Защото - по закон няма право да дава устни указания на разследващите, а в конкретния случай - освен главен прокурор, е и пострадал и е трябвало да бъде разпитан като свидетел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2766 |12.05.2023 Прокуратурата засекрети материалите по разследването на опита за атентат срещу Гешев . 5| 3023 |12.05.2023 ИТН: Все още нямаме решение дали ще подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС . 6| 2909 |12.05.2023 Настимир Ананиев: Даването на правомощия на кметовете за пътните нарушения, ще засили местния феодализъм . 3| 3088 |11.05.2023 Евелина Славкова: Наблюдаваме два поредни опита на ГЕРБ да продължи разговорите с ПП-ДБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads