Реклама / Ads
16| 5867 |05.06.2023 НОВИНИ

Единодушно, с 19 гласа подкрепа: Второто искане за отстраняването на Гешев е определено като допустимо

.
Източник: стопкадър
Единодушно, с 19 гласа подкрепа, Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него. То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната власт и по-конкретно изказване на Иван Гешев, в което той използва израза ”политически боклук”.
 

Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

 

Искането е внесено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

 

От името на вносителите искането представи Калина Чапкънова от Прокурорската колегия. Тя прочете текстове от Етичния кодекс на магистратите, според който магистратите трябва да се държат учтиво, любезно и с уважение към гражданите. Чапкънова посочи, че зад депутатите стоят над 3 млн. българи и поведението на главния прокурор е недопустимо и с действията си е накърнил престижа на съдебната власт.   

 

В началото на дебата Гешев каза, че е наясно с предмета на днешното заседание. След това направи пространно изказване, но "поради извънредността на ситуацията, която е свързана с моралните аспекти, няма да се ограничи само с предмета на дискусията".

 

Зад целите на производството ясно прозират опити за превземане на съдебната власт. Нямам претенции да говоря от името на цялото общество, а от свое име и от името на хората, които споделят моето становище. 

 

Зад всичко това стои партия ГЕРБ. Това, което става, е тоталитарен преврат от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите. А те казват и се готвят за нещо, което прилича на кървави чистки. Хора, които искат да изтърбушат нашата съдебна система. Тези хора не само рушат държавността, но буквално я яхват. Аз съм враг на този, който нарушава законите и конституцията. Това прилича на опит да се обхване всичко - законодателна и изпълнителна власт, скоро ще искат да обхванат и президента. 

 

Може би и тези хора искат да имат шкафчета. Защо бързате с тези хора, защо не изчакате да видите какво ще стане с борбата с мафията, която провежда прокуратурата. Защо бързате? Правила, за да се махне една личност, а после да се сложи този, който искат, не е право, а прилича на сталинизъм. Окей не ме харесвате, някои политици не ме харесват. Така ли трябва да се прави, за да се защити един бивш министър-председател, може би Борисов.

 

Съдебната власт е в исторически момент и то е да прочистим Авгиевите обори на съдебната власт, да вкараме ред в хаоса. Независимо къде съм, няма да се откажа нито аз, нито честните български магистрати от тази мисия. И само делата имат значение. Позорът се обединява. Това е, което медиите наричат овладяна държава. Твърденията, че прокуратурата е всемогъща са лъжа. Всички знаем, че правото е свещено. Някои хора разпънаха на кръст и пипат с мазни пръстчета по конституциата. Не знаят какво е доблест. Аз и колегите ми работим и ще продължим да работим с с нашите евроатлантически партньори. Кое не харесвате на прокуратурата - че вече няма свещени крави ли. Целта моята и на колегите ми оттук нататък е истинска съдебна рефора и защита на България от тези, които късат живо месо от нея, завърши Гешев. 

 

Той е представляван от Радостина Константинова - Томова. Тя отново каза, че искането е надопустимо. Една от причините е, че има питане на Гешев до Конституционния съд. Адвокат Томова попита кое е накарало тези хора, които преди три години са гласували и са заявили, че нямат съмнения в неговия морал, сега да искат освобождаването му. 

 

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че следващото заседание по същество във връзка с откритата процедура трябва да се проведе до 7 дни след приемането.

 

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван Гешев за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14889 |26.05.2023 Със 151 гласа “за” депутатите одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда . 6| 2714 |25.05.2023 С 13 гласа ”против” ВСС отказа да изслушва Сарафов . 8| 7035 |08.04.2023 Мая Манолова смля Нинова за загубените 700 хиляди гласа . 2| 11448 |23.01.2023 Първан Симеонов: ПП и ДБ заедно вероятно ще бият ГЕРБ, едни 100 000 гласа ще са решаващи на финала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads