Реклама / Ads
1| 8037 |09.12.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Правосъдният министър разнебити Гешев и спецпрокуратурата

.
Иван Демерджиев
Българската спецпрокуратура не оправда своето съществуване, като показа различен стандарт към уличените в корупция, независимо дали са в близки отношение с представители на властта, или са в конфликт с такива, Това заяви служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев на пресконференция.
 

"Нещо повече, те успяха да създадат в обществото усещането, че често служат за саморазправа от страна на властимащите, вместо да бъдат техен коректив и органи, призвани да се борят с корупцията по високите етажи на властта. В първия си доклад за върховенството на правото от 2020 г. ЕК отправя критики по отношение на специализираните съдебни органи, поради констатирани проблеми, свързани с липсата на човешки или финансови ресурси. Въпреки докладваните инвестиции, направени от правителството в системата, през последните години. Основната критика е, че не са постигнати солидни резултати при окончателните осъдителни присъди при хора от високите етажи на властта. Във втория доклад от тази година пише, че няма осезаем напредък в борбата с корупцията", допълни министърът.


„В тази ситуация българската спецпрокуратура не оправда своето съществуване, като показа различен стандарт към уличените в корупция, независимо дали са в близки отношение с представители на властта, или са в конфликт с такива“, подчерта министърът на правосъдието.


По думите му няма място за съмнение, че спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да бъдат закрити. "Важният въпрос е следва ли да има специализирано правосъдие и в каква форма", продължи той. Демерджиев посочи, че за своето съществуване спецправосъдието не е убедило никого в своята ефективност, обективност, безпристрастност и в крайна сметка от необходимостта да го има. Нещо повече - създали са усещането, че често служат за саморазправа от страна на властимащите вместо да са техен коректив и да се борят с корупцията по високите етажи.


Иван Демерджиев посочи, че мнението на самите магистрати от двете специализирани съдилища е, че при действащата нормативна уредба компетентността им е твърде разширена и вместо това тя трябва да се ограничи до определен род дела. Такава е позицията и на правосъдното ведомство.


Той очерта два варианта за действие – специализирани отдели към апелативните и окръжните съдилища или прокурори със специална подготовка към общите съдилища

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6642 |05.12.2021 Ицо Хазарта: Не бих станал министър, стана ми готино като победих Борисов и Нинова . 4| 6908 |30.11.2021 Спирдон Спирдонов: Чакаме 99-я министър на отбраната, отива направо на фронта . 33| 10852 |09.08.2021 Адвокатът-проектоминистър на ИТН като във филма ”Адвокат на дявола” . 9| 7007 |22.04.2021 Мартин Димитров: Не ми харесва самодоволството на финансовия министър Ананиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads