Реклама / Ads
3| 6370 |12.07.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Димитър Иванов: Еврозоната е в ремонт, можем да влезем най-рано 2022 г.

.
Проф. Димитър Иванов Източник: БГНЕС
Доколкото знам България е подала документи за влизане във валутния механизма 2 и в банковия съюз. Той припомни, че в предишен разговор е предупредил, че еврозоната се намира е ремонт и може би не е най-уместно да се чука на вратата на една къща, която се ремонтира. Нещо повече - планът за този ремонт не е напълно ясен.
 

Нещо повече - планът за този ремонт не е напълно ясен, заяви още икономистът проф. Димитър Иванов пред bTV.

 

Правителството следва своята програма, своята линия. Няколко пъти те имаха дискусии, имаше решения за кандидатстване в еврозоната, Но не съм чел стенограма за министерски съвет за кандидатстване в банковия съюз, каза Иванов.

 

Основните опозиционни партии и коалиционните партньори мълчат по въпроса, Президентската институция мълчи, парламентът не е взел решение. Това е сигнал за неясна позиция. Какво ще ни донесе това?

 

Една Италия, която влезе в еврозоната през 2000 г. до 2014 г. има нулев растеж. Когато еврозоната беше създадена, европейската икономика беше много близо до американската. Сега ножицата е отворена на 28-30%. Ръстовете на растеж на еврозоната са изключително ниски. Фактът е, че това, което се очакваше от този монетарен съюз - да ускори конвергенцията на икономиките, не сработи, посочи още професорът.

 

Има 5 официални критерия за влизане в еврозоната и България ги покрива. Но въпросът е какво се случва в българската икономика. Дълбоко в нея зреят кризисни процеси, Това е страната с най-нисък жизнен стандарт в ЕС.

 

Страни, които кандидатстват за чакалнята на еврозоната, при тях няма никакво юридическо изискване да станат първо членки на банковия съюз, Но към нас е предявено такова изискване, което означава, че това е допълнителен тест за банковата ни система дали е готова да приеме тежките изисквания на банковия съюз.

Влизането в банковия съюз значи, че основните ни банки за около година влизат в период на тестиране, на наблюдение. Някои казват - чудесно, няма да има случаи като КТБ. Но според мнението ми България не е готова за тези стриктни правила. България трябваше да извърши стуктурните си реформи, посочи професорът.

 

Защото според него монетарната политика няма да промени социално-икономическия ни модел. Ако всичко върви добре и ни поканят, бихме могли да влезем в еврозоната евентуално през 2022 г, най-рано, прогнозира още Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5396 |28.06.2018 Проф. Слатински: Европредседателството си отива, събудете се вече, деца! . 0| 5091 |26.06.2018 Проф. Маринов: Грешка е прекалено широкият вот на недоверие . 6| 12214 |23.06.2018 Проф. Слатински: Ще могат ли майките на децата с увреждания да събудят цял един народ с увреждания? . 1| 5697 |08.06.2018 Проф. Н. Слатински: След 28 години преход се оказахме с парламент без опозиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads