Реклама / Ads
3| 20427 |08.12.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Павлов припомня на Ердоган: Според Севърския договор Турция щеше да е само в Анадола

.
Проф. Пламен Павлов
„Турският президент добре се е сетил за Лозанския договор, но не е ли добре да погледне и към предхождащия го Севърски договор, където Турция щеше да я има като държава само в Анадола?” Това пита историкът професор Пламен Павлов.
 
Според този договор Западна Мала Азия остава в Гърция – районът Измир остава извън Турция. Вземат й Константинопол, и Източна Тракия, правят се арменска и кюрдска държави. А и ние щяхме да си запазим Западна, т.е. Беломорска Тракия.

нес апелът на Ердоган да се ревизира Лозанският договор, е за да се извлече полза за Турция. На практика той призовава да се оспорват правата върху островите в Егейско море и над Западна Тракия. Типично за неоосманския подход на Ердоган, обяснява още професорът пред 24 часа.

Гърците губят войната с Турция и гръцкото население е прокудено, а арменците плащат с кръвта си в масовите кланета след загубата. В момента съществена част от мюсюлманите в Западна Тракия са от български произход. А там сега има проникване на турски капитали и туристи, което е признак за турски интерес към тази съседна на България територия.

Не е добре тези претенции на Ердоган, макар и според мен да блъфира, да не бъдат вербално поне санкционирани. Защото днес ние говорим за Западни Балкани, за интеграция, а той с подобни изказвания ни намеква за Осменската империя. На пръв поглед Лозанският договор не засяга България. На евентуална промяна на днешното положение би дестабилизирала целия район и в частност България, каз още професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4253 |08.12.2017 Проф. Начев: Не трябва да има мъртви души в болниците . 0| 4602 |07.12.2017 Проф. Николай Габровски: Доверието в „Пирогов“ расте, в проверките няма нищо притеснително . 8| 9423 |01.12.2017 Проф. Михаил Константинов за депутатите: Да стоиш две нощи в парламента и да се правиш на луд, не е лесно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads