Реклама / Ads
6| 7620 |05.02.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Реформаторът д-р Шишков пред Фрог: Москов не ми е показвал реформата си

.
проф. д-р Шишков
За нерегламентирани парични потоци в здравеопазването заговориха отново депутати. За да се спре корупцията в сектора, те се застъпват за електронната лекарствена борса и за отпадане на делeгирания бюджет. Здравната реформа на министър Петър Москов все още не е достояние на народните представители, алармират самите те пред Фрог нюз.

Фрог нюз попита депутати за плюсовете и минусите на реформата на Петър Москов.

 

Димитър Байрактаров, ПФ: В момента се въртят огромни нерегламентирани парични потоци в системата на здравеопазването. На първо място трябва да има контрол върху изразходването на публични средства от НЗОК. Този контрол трябва да се осъществи чрез система от мерки. Ще дам пример по отношение на лекарствената политика. Едно и също лекарство болниците го закупуваха на различни цени, което практически представлява източване на Здравната каса. Поради тази причина подкрепяме създаването на електронна лекарствена борса, с която ще се сложи край на произвола и на липсата на контрол. Така всеки ще може да участва в тази борса и да предложи лекарство.  

 

Втората положителна крачка е създаването на електронна здравна карта. Това е изключително важно от гледна точка разположението на лечебните заведения. Голямата част от лечебните заведения са насочени в печеливши дейности и като краен резултат огромна част от населението практически остава без възможността да получи здравни услуги. В един град като Виена кардиологичните болници са 4-5, а в София – над 40-50. Само че хората, които страдат от кардиологични проблеми не са само в София, са и в малките населени места. Тези хора за да получат тази услуга, трябва да пропътуват километри, да преминат през цедката в здравеопазаването – за направление за специалист. Затова въвеждането на електронна здравна карта е важно, защото ще създаде балансираност на предлагане на здравната услуга.

 

Смятам, че потребителските такси са излишни. По-важно е хората да плащат здравноосигурителните си вноски. Трябва да стимулираме хората да го правят, да знаят, че срещу тях те ще имат възможност да получат качествено и навременно здравеопазване.

 

Много сериозно трябва да се работи върху Спешната помощ. Трябва образователна кампания, защото хората не могат да разграничат кога е необходима и кога не спешна медицинска помощ.

 

Ген. Стоян Тонев, ГЕРБ: Законът на Петър Москов е в правилната посока. Има обаче много дискусионни въпроси. Един от тях е какви да бъдат санкциите за времето за плащане на човек, който е прекъснал здравното осигуряване. Не е удачно пациент да плаща 15 години назад. Има едно противоречие в Закона, за което Москов е прав – осигуровките се причисляват към данъците, а те да не се събира като данъците. Щом като осигуровката е данък, тя трябва да се събира като данък. НАП трябва да има пряка отговорност за събирането на тази осигуровка.

 

Разгледахме проектозакона за медицинските изделия. Той трябва да бъде съгласуван с наредбите за касите, т.е. като се промени законът, трябва да се променят и наредбите, което е работа на Министерство на здравеопазването.

 

Проф. д-р Димитър Шишков, РБ:  Не ми е показана реформата. Не мога да коментирам нещо, което не съм видял с очите си. Искаме да се приеме един трудов договор на лекарите, който ще могат да сключват с Националната и Районната здравна каса, като по този начин ще се изчистват мъртвите души от болниците фантоми. По този начин ще се повиши заплащането, тъй като част от мениджърите на болниците ще искат да запазят своите структури, в това число лекарите. Този закон съм подготвил. Очаквам сигнал от министерството, че това може да стане. Другото нещо е за разрешителните, които трябва да се дават за нови медицински структури – дали ще бъдат болници, дали ще бъдат отделения – това нещо трябва да бъде само на базата на здравната карта.

 

Делегираният бюджет е основният начин за източване на Касата и продължават да не го махат, което ме учудва. Първо се говори, че клиентите ще вървят и ще водят парите след себе си, а то става обратно – парите са отсреща и ние трябва да направим пациенти и започва злоупотребата.

 

Докато има икономически интереси и хората, които искат да крадат от здравеопазването, няма да има ред и ясни правила. Не искат да има правила, както не искат да има правила както в съдебната система, в данъчната система в митниците, защото когато има правила, не можеш да крадеш. Затова не ни искат в Европа.  В момента ние, които сме лекари, не знаем какво се случва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 6236 |04.02.2015 Проф. Колев пред Фрог: Искам извинение от фонд „Научни изследвания” . 13| 7677 |03.02.2015 Адв. Ботев пред Фрог: Да се режат парите на магистратите при загуба на дело в Страсбург . 58| 10068 |30.01.2015 Кольо Парамов пред Фрог: Желев беше жестоко обиден от Иван Костов . 0| 5061 |30.01.2015 Г.Начев: Ще има за скъпи операции, ако правилно се разпределят парите
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads