Реклама / Ads
8| 9904 |11.06.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Росен Миленов: Да отрежем пипалата на Столичния октопод

.
Росен Миленов
Росен Миленов от кампанията „За чиста и уредена София 2019” информира, че утре от 19,00 до 19,30 часа жк. „Дианабад”, градинката до бл. 56 и бл. 57 ще се състои протест. Ще има шествие по маршрут: по бул. „Д-р Г. М. Димитров” от пешеходната пътека срещу Автокъща „Софавто” – до кръстовището с бул. „Драган Цанков” и обратно по бул. „Д-р Г. М. Димитров” до пешеходната пътека Автокъща „Софавто”.
 

Ето какво още пишат организаторите на протеста от  „За чиста и уредена София 2019"


"...С тези граждански инициативи трябва да отрежем пипалата на Столичния октопод, развивал се през последните 30 години при управлението на всички кметове и общински съветници досега. Представителите на местната власт грабиха и продължават да грабят недвижимите активи и финансови средства на общината и престъпно бездействат по отношение на устройство на територията и благоустрояването. Резултатът днес – София е презастроено бетонно чудовище, с разбити улици и тротоари, без места за паркиране, без канализация в немалко квартали, без достатъчно детски градини, без зелени площи, без детски площадки, без адекватен обществен градски транспорт, без чист въздух, без естетични фасади и без визия за бъдещето ѝ. Е, поне си имаме скъпа вода от „изгодната" концесия на „Софийска вода" ЕАД и „прозрачно" начислявани сметки за парно от общинското дружество „Топлофикация" ЕАД.

 

Това е цената за заграбените на безценица хиляди общински имоти, милионите подкупи, дадени при разрешителните за строеж и изтичането на стотици милиони лева всяка година от общинския бюджет в джобовете на представителите на местната власт и приближените до тях обръчи от фирми. Политиката на Столична община може да се определи като „Видими дефекти и невидими комисионни", което е характерно и за правителството. Разбира се, всичко това се случва благодарение на бездействието на правозащитните органи – МВР, ДАНС, прокуратура и съд, защото в столицата „баницата за лапане" е достатъчно голяма, за да се затвори устата на всеки тръгнал да рови в авгиевите обори.

 

Това ли заслужават над 1,5 млн. граждани, живеещи в София, плащащи местни данъци и такси, възлизащи на близо 650 млн. лв. и допълнително наливани 488 млн. лв. от централния бюджет и 305 млн. лв. по оперативни програми на Европейския съюз или 1, 75 млрд. лв. бюджет на Столична община за 2019 г.?

 

Така ли трябва да изглежда столицата – официалното лице на България, която всяка година посреща над 1,3 млн. туристи и всички официални делегации от цял свят, най-големия административен, културен и икономически център, където се произвежда 50 % от БВП на страната.

 

Градът е в криза!

 

Единствено жителите на София можем да решим проблемите на градската среда, които не търпят отлагане!

 

С Уведомление № СОА19-СГ01-458/03.06.2019 г. по чл. 8 от ЗСММ до Столична община, за провеждане на протест са отправени следните искания:

1. Спиране на презастрояването:

1.1. Да се приемат изменения на общия устройствен план (ОУП) и подробните устройствени планове(ПУП) на София, които:

- да не позволяват застрояване на съществуващи зелени площи (паркове и градини), площадки за игра и спорт, места за паркиране и междублокови пространства;

- точно и ясно да определят имотите, необходими за изграждане на публична инфраструктура – улици, площади, детски градини, паркове и градини, здравни заведения в новоизграждащи се квартали като Малинова долина, Кръстова вада, Витоша и др.;

 

Съгласно чл. 135, ал. 5 от ЗУТ кмета на Столична община може да нареди със заповед изработването на проект за измененията в ОУП и ПУП, при наличието на следните предпоставки изброени в чл. 134, ал. 1, т.1 и 2.

1.2. Да се наложи строителна забрана от кмета на Столична община, на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА), чл. 198, ал. 1, т. 1, ал. 2 изр. 1, ал. 4 и ал. 5 от ЗУТ във връзка с процедурите по изменение на общия устройствен план и подробните устройствени планове на София. В законоустановения двугодишен срок на забраната да бъдат приети горепосочените изменения в устройствените планове на Столична община.

1.3. Да не бъде допускано строителство на високи сгради в нарушение на правилата и нормативите, установени в ОУП и ПУП на Столична община, както и в разрез с целите, заложени в областните и общински документи за стратегическо развитие и планиране на градската среда в София.

1.4. Началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да спре строежа на всички високи сгради, на които строителните параметри превишават нормативно установените за съответната зона, а за вече построенните части над установените норми да издаде заповед за премахване на незаконната част на строежа.

2. Въвеждане на забрана върху продажбата и замяната на имоти, собственост на Столична община.

3. Създаването на обществени съвети с по един гражданин - представител на 24 –те административни района и представители на неправителствени организации към управителните органи на общинските търговски дружества – "Топлофикация София" ЕАД, "Софийски имоти" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Център за градска мобилност" ЕАД.

4. Изграждането на 100 броя обществени паркинги и гаражи (подземни и наземни) за периода 2020 - 2024 г., финансирани с реализираните приходи от зоните за платено паркиране (синя и зелена) в гр. София.

5. Столична община да изплаща компенсация на регистрираните в Информационна система за обслужване на детските заведения (ИСОДЗ), но неприети деца в общинските детски градини и самостоятелни детски ясли в размер на месечната държавна дотация за времето до тяхното приемане.

6. Намаление на 1,00 лв. цената на картата (билета) за еднократно пътуване за наземен транспорт и метро и 60 % намаление на всички абонаментни карти по редовна и преференциална тарифа за обществения градски транспорт в София.

7. Изграждане на цялостно видеонаблюдение във всички публични пространства на територията на София – кръстовища, паркове, детски площадки, булеварди, площади, общински пазари и автобусни спирки.

8. Създаване на обществени съвети към възложителите на обществени поръчки в Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство" .

9. Възстановяване сградите, басейните в тях и изграждане на СПА съоръжения в минералните бани – „Централната минерална баня", „Овча купел", „Горна Баня" и „Панчарево".

10. Задължително измиване на площадите, основните булеварди и улици два пъти седмично, а на вътрешно-кварталните улици - два пъти месечно.

11. Ускорено изграждане на нови детски градини.

12. Изграждане и доизграждане на канализация в следните квартали: кв. „Манастирски ливади – запад и изток", кв. „Кръстова вада-запад и изток", м. „Витоша - ВЕЦ Симеоново", кв. „Владая", кв. „Княжево", кв. „Бояна", кв. „Драгалевци", кв. „Симеоново", кв. „Горубляне", „Модерно предградие", кв. „Орландовци", кв. „Овча купел", кв. „Горна баня", както и на населените места в околоградския район.

13. Безплатен обществен градски транспорт с двойно намалени интервали и увеличени коли на линия припревишение на среднодневната норма на фини прахови частици (ФПЧ10) над 150 µg/m3, отчетено от поне две измервателни станции в гр. София едновременно. При тези стойности мярката влиза в сила незабавно.

14. Разширяване на системата от велосипедни алеи на територията на общината и въвеждане на велотранспорт под наем.

 

В последните 30 години политиците и криминалният капитал „счупиха" държавата, сега са на път да счупят и градската среда на София. Затова днес, жителите на столицата сме длъжни да бъдем отговорни и да защитим града, в който живеем, работим, отглеждаме децата си, забавляваме се, спортуваме и релаксираме..."

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 9435 |09.06.2019 Росен Плевнелиев: Радев вече се е скарал със САЩ, разделя ЕС . 12| 18454 |06.01.2018 Водещата Ива Дойчинова: Убиецът Росен Ангелов е водил малки момичета във вилата, защо мълчахте? . 8| 11865 |03.08.2017 Росен Плевнелиев: Да се разкрият досиетата на КТБ . 6| 15642 |19.05.2017 Росен Йорданов: С какво Младен Маринов е заслужил поста главен секретар на МВР?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads