Реклама / Ads

12| 15501 |27.07.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Само във Фрог: Скандал тресе болница „Св. Иван Рилски“, лекари искат оставката на шефа, документ с личните данни на Десислава Радева се пръкна от „нищото“

.
УМБАЛ ”Св. Иван Рилски”
След скандалните разкрития за начина, по който са били управлявани Правителствена болница и „Пирогов“, трета болница е на път да „изгърми“ по идентичен начин. Става дума за „Св. Иван Рилски“. Ситуацията в случая е по-различна. Този път Съветът на директорите, заедно с водещи светила в медицината настояват пред министъра на здравеопазването директорът на лечебното заведение д-р Антон Петков да бъде незабавно отстранен.

Това е видно от  съвсем „топла“ Докладна записка на Съвета от 23 юли т. г., с която Фрог нюз разполага. Според документа д-р Петков „не съдейства за провеждане на отговорна политика в лечебното заведение, а напротив-провежда своя лична политика, която е в разрез с всички взети решения от Съвета на директорите и е против интересите на лечебното заведение и работещия персонал в него. Тези действия облагодетелстват единствено и само него, както и приближения кръг от 4-5 назначени лично от него служители“.

 

Мотиви

 

В рамките на 12 страници членовете на съвета подробно излагат множество мотиви за исканата оставка на директора. Един от тях е свързан със съмнения около разходването на средства за първите шест месеца на тази година.  „В икономическите показатели, изготвени от главния счетоводител, са подадени цифри за приходи и разходи, без надлежна документация“, пишат лекарите до министъра, който се явява принципал на болницата.  

 

Медиците, съвсем нормално са изключително чувствителни на тема „заплати“. Затова се дава  и пример за фрапиращо разминаване между отчет и реалност, който гласи: „Приходите от НЗОК са били увеличени с 10 млн. лв., но пък и разходите са били увеличени с 10 млн. лв. Разходите за работни заплати на персонала спрямо 2020 г. са се увеличили с 35, 9%. В същото време главната счетоводителка в анализа си към Доклада пише, че от 1 януари 2021 г. основните заплати са увеличени с 6,6%. Никой от служителите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ не е получил, нито е „усетил“ това „огромно“ увеличение от 35, 9%“.  

 

Мистерия

 

Ситуацията в болницата станала взривоопасна, след като на 8 юли т. г.  Съветът на директорите получили писмо от зам.-министър д-р Димитър Петров. От него медиците научили, че директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е сключил договор за наем на сграда с частно лице още през април месец, като сумата, която трябва да се плаща на месец е в размер на 55 000 лева без ДДС. „Считате ли, че наемната вноска е реалистична и обсъждани ли са други алтернативи“, възмутен пита Димитър Петров във въпросното писмо. Членовете на Съвета остават сащисани, когато научават за наема. Затова лекарите не се бавят и  отговарят на принципала на болницата светкавично: „Този договор беше издирван от нас от деня, в който получихме писмото от зам.-министъра на здравеопазването. Настоящият сключен договор не е изгоден за лечебното заведение и никога не е обсъждан с нас“.  

 

 

Медици разказаха, че когато все пак са се добрали до заветния договор за наем, в папката, която по думите им лежала в служебната кола на шефа,  открили и други странни неща. Става дума за формуляр за вложени медицински изделия на съпругата на президента Румен Радев – Десислава, в който фигурират личните й данни, информация за операцията, както и цената, платена от НЗОК.  „Според нас това е тежко нарушение на законодателството“, отбелязват лекарите в Докладната.

 

В мистериозната папка са намерени още и справки за брутните заплати на част от лекарите, които без страх и  открито негодуват срещу директора на болницата. Не се изключва вероятността тази информация да е била готвена да се даде на „подходящите“ медии – защитници на статуквото. В документа до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се отбелязва още: „Намерена е друга „Справка“ за брутните заплати на ЕП, КС, президент, премиер, до обикновен пенсионер и т. н., които според нас не са придружаващи документи към сключения от него Договор и е неясно за кого са предназначени и как ще бъдат използвани!“.

 

 

Какви са параметрите на сключения „на тъмно“ договор за наем на сграда от директора на болница „Св. Иван Рилски“, с колко пари ще бъде завлечено министерството и към кого са се обърнали за помощ медиците, четете продължението на темата утре във Фрог.

 

 

Докладната на Съвета да директорите, с която се иска махането на шефа на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

 


.

Писмото от зам.-министър Димитър Петров до Съвета на директорите на болница "Св. Иван Рилски"


.

 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 9105 |15.07.2021 Стефан Гамизов: Борисов е продукт на руските служби, не се е ”самопроизвел” . 24| 99599 |05.07.2021 Полицаи към Борисов: Не ни благодари, защото само ни използваше . 19| 11367 |23.06.2021 Само във Фрог: МО на Каракачанов хвърля 240 000 лв. за реклама на ”Бъди войник” точно преди изборите!? . 11| 5785 |10.06.2021 Адв. Величков за Фрог: Кьовеши ще пита каквото трябва. Друг е въпросът какви отговори ще получи
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ