Реклама / Ads
16| 7916 |04.08.2021 НОВИНИ

Заради скандален договор: Медиците от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ обявиха война на шефа си. Обръщат се за помощ към президента и премиера

.
Медиците от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ обявиха война на шефа си д-р Антон Петков заради скандален договор за наема на сграда, както и заради куп други съмнителни нередности, свързани с начина, по който се управлява лечебното заведение. Това става ясно от писмо на персонала до президента Румен Радев, премиера, ресорния му заместник и здравния министър, с което Фрог разполага.
 

Според вътрешни източници документът е подписан от стотици лекари и медицински работници от клиниките по неврохирургия, хематология и онкология, нефрология, образна диагностика, неврорентгенология и т. н. Искането им на едно- директорът д-р Антон Петков да бъде незабавно отстранен.

 

Преди няколко дни медията ни разкри, че Съветът на директорите е излязъл със същото искане, описано в Докладна до здравния министър Стойчо Кацаров.

 

Медиците са гневни на д-р Антон Петков за това, че си е позволил на своя глава, без знанието на Съвета на директорите,  да разпише  договор за наем на сграда за 55 000 лева на месец без ДДС. Според договора, сключен с управителя на фирмата „Централ Форум“ ООД Красимир Георгиев/ бел. ред. чети по-долу/ от април т. г., става ясно, че той е подписан за 10 годишен период. Нещо повече, всяка година цената му ще трябва се актуализира, което също притеснява всички заради финансово състояние на болница „Св. Иван Рилски“.

 

В  одитен доклад на МЗ от август 2020 г., се алармира,  „печалбата на лечебното заведение е намаляла с 59%“, в сравнение с предходната година.  По повод новото задължение на болницата заради наема лекарите възмутени пишат: „Това означава над 8 000 000лв. за 10 години, които ние като държавна университетска болница трябва да изплатим на частно лице. В цената не е включена планирана реконструкция за структури, които ще се помещават там. Сделката е в категоричен ущърб на УМБАЛ „Св. Иван Рилски. Кой ще плаща тези пари?“.

 

Куриозното е, че чак този месец зам.-министър Димитър Петров научава за въпросния договор и пита Съвета на директорите как е дадена зелена светлина за него и защо не са проучени други възможности за разширяване на сградния фонд. Едва от запитването на Петров членовете на Съвета разбират за сключения наем и се хващат за главата.  

 

Медицинският персонал е възмутен и от друг проблем. Става дума за това, че един цял етаж от сградата е отдаден под наем от изпълнителния директор на друга частна фирма. „Това затруднява нашата медицинска дейност. Защо е отдаден този етаж под наем? Има ли разрешение от принципала – МЗ? Какъв наем взима болницата? За какво се използва наема? Три години задаваме този въпрос и не получаваме отговор от д-р Антон Петков“, пишат лекари и сестри до президента, премиера и здравния министър.

 

От писмото на стотиците лекари се разбира още, че те застават зад действията на Съвета на директорите, които разкриват в Докладна до  ръководството на МЗ какви ги върши директора. „ Д-р Антон Петков действа като едноличен собственик, без да изпълнява задълженията си по договор за управление и без да се съобразява и да изпълнява решенията на Съвета на директорите. Той заблуждава с изнесената от него информация в медиите както обществото, така МЗ“, се казва още в документа.

 

Какви разкрития се правят в Одитния доклад четете скоро първо във Фрог нюз.

 

Екип на Фрог нюз

 

Писмото на медиците:
.
.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3578 |04.08.2021 Евакуират Старосел заради огромен пожар . 12| 3811 |03.08.2021 Проф. Кантарджиев призова хората да се ваксинират заради идващата четвърта вълна на коронавирус . 1| 3006 |03.08.2021 По 50 души припадат на ден в София заради жегата . 1| 5115 |02.08.2021 Украйна обеща на Русия “камъни от небето” заради Крим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads